Plastische Chirurgie

Contact

Locatie Venlo
routenummer 76

(077) 320 68 65

 

Locatie Venray

routenummer 53

(077) 320 68 65

 

Groepsfoto van team VieCuri Mooi

Borstreconstructie met eigen weefsel

De plastisch chirurgen van VieCuri, MUMC+ in Maastricht en Zuyderland, locatie Sittard, werken in een samenwerkingsverband. Door deze intensieve samenwerking is dit team continu op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en zijn zelfs voortrekkers van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van borstreconstructie door middel van de zogeheten 'DIEP- techniek' en lipofilling.

 

 • DIEP-lap methode
  in VieCuri worden veel borstreconstructies gedaan door middel van de DIEP- operatie. Als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven kan een nieuwe borst gereconstrueerd worden van huid- en vetweefsel van de (onder)buik. Dit kan alleen als er op die plek een huid- en vet- overschot bestaat. De plastisch chirurg kan, tijdens de borstamputatie, op deze manier een borst reconstrueren zonder dat er een prothese nodig is. Er is dus maar één operatie nodig om een nieuwe borst te reconstrueren. Voor deze operatie moet u circa vier tot zeven dagen in het ziekenhuis liggen. De ingreep zelf duurt ongeveer vier tot tien uur, afhankelijk van een éénzijdige of dubbelzijdige ingreep.

  Op 1 oktober 2014 werd in VieCuri een live DIEP- operatie uitgezonden, uitgevoerd door drs. John Sawor. Waarschuwing: de beelden kunnen confronterend zijn.
  Bekijk de live borstreconstructie op Youtube.


 • Borstreconstructie door middel van lipofilling
  We zijn koploper wanneer het gaat om het aanbieden van alle mogelijkheden van borstreconstructie. VieCuri neemt deel aan de BREAST II studie als één van de acht centra in Nederland. Dit doen we om voortdurend de beste zorg te kunnen leveren aan (ex)kankerpatiënten. Daarnaast blijven we ons inzetten om onze zorg continue te verbeteren en vernieuwen. Dit wetenschappelijk onderzoek evenals anderen die gaan komen spelen hierin een belangrijke rol. Ook blijven we ons als zorgprofessionals en specialisten hierin voortdurend verbeteren en ontwikkelen.

  Op dit moment is de BREAST II gesloten. De BREAST II is een landelijke nevenstudie van “the BREAST trial”, waarbij onderzoek wordt gedaan naar volledige borstreconstructie middels AFT ofwel lipofilling. AFT is een zeer veelbelovende techniek omdat het minder invasief is dan de huidige eigen weefsel technieken en zeer natuurlijke resultaten kan geven. Een nadeel is dat er met deze techniek per keer een beperkte hoeveelheid vetweefsel kan worden getransplanteerd, waardoor er gemiddeld 3 tot 4 korte ingrepen voor nodig zijn om een volledige nieuwe borst te maken.

  De resultaten na twee operaties lipofilling van de borsten zijn erg positief. Patiënten zijn enthousiast. Lees het artikel met Jolanda van Dijk, één van de eerste deelnemers aan dit onderzoek.

  De AFT behandeling bestaat uit drie stappen, die herhaald kunnen worden totdat een volledige borst is ontstaan:
 1. Een vacuüm apparaat, een soort zuignap voor over de borst (EVE-bra), bereidt de transplantatie van het eigen vetweefsel voor. Om een maximaal resultaat te bereiken moet dit apparaat twee weken lang 10 uur per dag gedragen worden.
 2. Het transplanteren van vetcellen naar de borstregio. Dit gebeurt onder algehele narcose op de operatiekamer. Uit de buik, heup of bovenbeenregio’s wordt vetweefsel geoogst middels fijnzinnige liposuctie. Deze vetcellen worden vervolgens gezuiverd en in de borstregio geïnjecteerd (AFT).
 3. De vacuüm BH wordt nogmaals twee weken gedragen om de ingroei van de getransplanteerde vetcellen te stimuleren. Om de plek waar het vetweefsel vandaan is gehaald, wordt twee tot vier weken drukkleding gedragen, bijvoorbeeld door middel van een buikband of een strakke broek.
Scroll voor meer informatie

Binnenkort naar VieCuri?

Algemene informatie:

 • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
 • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
 • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan bij alle priklocaties alléén op afspraak. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Neem uw digitale of papieren labbrief ('Brief voor het lab') of Zorgdomein (ZD) nummer mee. Deze heeft u nodig om bloed te prikken. 

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken