Contact Orthopedie

Afsprakenlijn 24/7

0900 81 86 (lokaal tarief)

(077) 320 60 78

 

Locatie Venlo

routenummer 90Polikliniek orthopedie overleg

Superior Capsular Reconstruction (SCR)

Scheuren van de spieren en pezen in de schoudergordel komen vaak voor op oudere leeftijd. Dit kan ernstige pijnklachten en functiebeperking veroorzaken. Wanneer een behandeling zonder operatie niet helpt, kan de gescheurde spier of pees met een operatie worden hersteld. In sommige gevallen is de scheur te groot om te hechten. In deze gevallen kan een relatief nieuwe operatietechniek worden gebruikt: de superior schouderkapsel reconstructie (SCR). Hierbij wordt er een pees uit het bovenbeen over de scheur in de schouder vastgemaakt, om de scheur te overbruggen.

 

De pees heeft daarna tijd nodig om vast te groeien. Dit duurt drie tot zes maanden. Vlak na de operatie kunt u de arm niet gebruiken. Wel wordt direct fysiotherapie geadviseerd, om het bewegen van de elleboog, pols, en hand te oefenen. Na zes weken kan ook het bewegen van de schouder geoefend worden. Lees hier welke richtlijnen er gevolgd worden tijdens de revalidatie.

 

De eerste resultaten van deze nieuwe techniek zijn veelbelovend, maar over de langere termijn is nog weinig bekend. Om meer duidelijkheid te krijgen over de resultaten op lange termijn zijn we bezig met wetenschappelijk onderzoek.

Scroll voor meer informatie