Contact

Locatie Venlo

meldbalie op routenummer 79 

(077) 320 53 60

Patiënt bij balie polikliniek

Nucleaire Geneeskunde in VieCuri

Als u bij ons op de afdeling komt bent u door uw specialist doorverwezen voor een onderzoek of behandeling.

 

Radioactiviteit en straling

De hoeveelheid straling die u krijgt toegediend voor een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde is zeer gering. Deze straling levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Hij verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, meestal via de urine of ontlasting. Bij de meeste onderzoeken is binnen een dag de radioactieve stof uit uw lichaam verdwenen.

De stralingsdosis bij behandeling is in de regel hoger dan bij onderzoeken. Indien nodig, krijgt u van ons leefregels en adviezen mee naar huis.

 

Zwangerschap of Borstvoeding

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan overlegt uw behandelend arts of de Nucleair Geneeskundige met u of het onderzoek door kan gaan.

Onderzoek

Voor een onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend. Deze stof wordt geïnjecteerd, ingeademd of via voedsel toegediend. De manier van toediening hangt af van het onderzoek dat u krijgt. camera een foto maken, dit noemen we een scan.

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een Medisch Nucleair Werker, soms in samenwerking met de Nucleair Geneeskundige arts. De duur van het onderzoek is afhankelijk van het soort onderzoek dat u krijgt. Van de meeste onderzoeken is een patiëntenfolder beschikbaar.

 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend. De foto’s worden door de Nucleair Geneeskundige beoordeeld. De bevindingen gaan naar uw behandelend specialist, van wie u de uitslag ontvangt. U moet hiervoor zelf een afspraak maken.

 

Behandeling

Behandeling met radioactieve stoffen passen wij op onze afdeling toe bij mensen met een te snel werkende schildklier en bij mensen met uitzaaiing van kanker in de botten.

 

Bij een te snel werkende schildklier

Personen met een te snel werkende schildklier kunnen door ons worden behandeld met radioactief jodium. Een te snel werkende schildklier kan op den duur nadelig zijn voor hart en bloedvaten. Het radioactieve jodium bevindt zich in een capsule en wordt door u met een slok water ingenomen. Het te snel werkende schildklierweefsel wordt van binnenuit bestraald, de schildklier gaat hierdoor langzamer werken.

 

Bij uitzaaiingen van kanker

Bepaalde vormen van uitzaaiingen van kanker in de botten kunnen veel pijn veroorzaken. Om de pijn bij een patiënt te verminderen kunnen we radioactief Samarium gebruiken. Dit is een stof die in de botten en voornamelijk in de botuitzaaiingen wordt opgenomen. De uitzaaiingen worden zo van binnenuit bestraald. Voor alle duidelijkheid: het Samarium geneest de aandoening niet, maar geeft een vermindering van de pijn.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer