Maag-Darm-Leverziekten

Contactgegevens MDL

(077) 320 55 55

 

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

 

Locatie Venlo

routenummer 43

 

Locatie Venray

routenummer 90(077) 320 58 45

 

Locatie Venlo

routenummer 90

(077) 320 55 55

 

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

 

Locatie Venlo

routenummer 83

 

Locatie Venray

routenummer 23

Maag darm lever anatomie

Behandeling bij IBD

De vakgroep MDL-ziekten behandelt ongeveer 1000 patiënten met een chronische darmontsteking, ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD). Dit zijn met name patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

 

Patiënten met IBD krijgen naast de lichamelijke ongemakken gerelateerd aan hun ziekte ook veelal te maken met het noodzakelijk gebruik van medicijnen of operaties. Bijwerkingen van medicijnen of de gevolgen van operaties, zoals bijvoorbeeld een stoma, zijn zaken waar IBD patiënten mee geconfronteerd kunnen worden. Alles bij elkaar kan dit leiden tot psychische, maatschappelijke, relationele en seksuele problemen waarvoor ondersteuning noodzakelijk maar ook voorhanden is.

 

De verpleegkundig specialist

De MDL-artsen worden op de polikliniek ondersteund door twee verpleegkundig specialisten. Een verpleegkundig specialist combineert de verpleegkundige aspecten  met de medische behandeling. Verpleegkundig specialisten zijn bevoegd zelfstandig te werken en bijvoorbeeld recepten uit te schrijven. Wanneer u telefonisch contact zoekt met de polikliniek MDL of via de MijnIBDcoach, kan het zijn dat u met een verpleegkundig specialist wordt doorverbonden. Ook kunt een afspraak krijgen bij de verpleegkundig specialist voor meer informatie betreffende uw ziektebeeld en de behandelingsmogelijkheden, het starten van een behandeling of voor een controle afspraak. Lees meer over de verpleegkundig specialist.

MijnIBDcoach

Met de E-health applicatie MijnIBDcoach leert u meer over IBD en hoe u daarmee om kunt gaan. Ook kunt u eenvoudig en veilig communiceren met uw zorgverleners. Uitgebreide informatie vindt u in de folder MijnIBDcoach.

U kunt zich aanmelden voor de MijnIBDcoach via uw MDL-arts, verpleegkundig specialist of via 077 320 53 53.

Calprotectine thuistest

Wanneer er een ontsteking in de darm is wordt er calprotectine uitgescheiden met de ontlasting. De hoeveelheid calprotectine in de ontlasting neemt toe naarmate de ontsteking van het darmslijmvlies verergert. De hoogte van het calprotectinegehalte geeft een goede indruk van de mate van ontsteking. Deze test wordt door ons laboratorium uitgevoerd, maar we bieden nu ook een thuistest aan. Door het meten van het calprotectinegehalte met een thuistest hoeft u niet meer naar het ziekenhuis te komen om ontlasting in te leveren. De thuistest krijgt u van de polikliniek. U kunt de test gaan uitvoeren, nadat u de app ‘QuantOn Cal’ gedownload heeft op uw eigen telefoon. De app helpt u de test stap voor stap uit te voeren. Met de thuistest heeft u binnen een half uur de uitslag op uw eigen telefoon.

Lees hier meer over het gebruik van de thuistest.

Gebruikt u de MijnIBDcoach? Dan zullen de uitslagen van de calprotectine thuistest ook hier zichtbaar zijn, zodat u hiermee een overzicht heeft over het beloop van uw ziekte.

Coronavirus

Heeft u vragen over het Coronavirus en IBD, bijvoorbeeld over vaccineren of over het gebruik van afweer onderdrukkende medicatie? Kijk dan op op deze websiteDit is de website van de patiëntenvereniging waarop actuele informatie te vinden is over COVID en IBD. Deze informatie wordt geschreven in samenwerking met de NVMDL (Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm-, Leverartsen).

 

Heeft u IBD en gebruikt u afweer onderdrukkende medicatie zoals azathioprine, thioguanine (Thiosix) of een biological (bijvoorbeeld adalimumab (Humira, Hyrimoz), infliximab (Remicade, Inflectra), ustekinumab (Stelara) of vedolizumab (Entyvio)) en bent u positief getest op Corona? Bel dan de polikliniek MDL voor advies over het gebruik van deze medicatie. Dit kan via (077) 320 53 53.

 

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer