Maag-Darm-Leverziekten

Contactgegevens MDL

(077) 320 55 55

 

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

 

Locatie Venlo

routenummer 43

 

Locatie Venray

routenummer 90



(077) 320 58 45

 

Locatie Venlo

routenummer 90

(077) 320 55 55

 

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

 

Locatie Venlo

routenummer 83

 

Locatie Venray

routenummer 23

Maag darm lever anatomie

Geavanceerde endoscopische technieken

Naast de gangbare en veel voorkomende endoscopische onderzoeken zoals gastroscopie en coloscopie, worden binnen VieCuri enkele geavanceerde endoscopische technieken toegepast. Hiertoe behoren het video capsule onderzoek van de dunne darm (VCO), enkelballon enteroscopie (EBE), endoscopische echografie (EUS), galweg en alvleesklierweg onderzoek (ERCP) en de laparoscopisch geassisteerde endoscopische poliepverwijdering (LAEP).

 

Video capsule onderzoek

Met behulp van het video capsule onderzoek van de dunne darm (VCO) kan het slijmvlies van de dunne darm worden onderzocht. Patiënten slikken een camerapil in die via de natuurlijke weg de dunne darm doorkruist en tegelijkertijd foto's maakt die, na bewerking met een computerprogramma, een film oplevert van de het gehele dunne darm traject. Op deze manier kunnen oorzaken voor darmbloedingen, ontstekingsziekten, poliepen en tumoren worden opgespoord.

 

Enkel ballon enteroscopie

De enkel ballon enteroscopie (EBE) is een endoscopische techniek waarbij met een speciale endoscoop tot diep in de dunne darm diagnostiek (bijvoorbeeld weefseldiagnostiek van poliepen en/of tumoren) en behandeling (bijvoorbeeld stelpen van bloedingen, verwijderen van poliepen of vreemde voorwerpen) kan worden uitgevoerd.

 

Endoscopische echografie

De endoscopische echografie (EUS) is een techniek waarbij met behulp van een endoscoop met aan de tip een echoapparaat afwijkingen die in of net buiten de wand van bijvoorbeeld de slokdarm en maag gelegen zijn kunnen worden onderzocht en of behandeld. Zo kan bijvoorbeeld door middel van endo-echogeleid aanprikken, weefsel diagnostiek gedaan worden van de alvleesklier.

 

Galweg en alvleesklierweg onderzoek (ERCP)

Het galweg en alvleesklierweg onderzoek, een ERCP, wordt in VieCuri vaak verricht om bijvoorbeeld de oorzaak van galstuwing als gevolg van galwegstenen te behandelen door de stenen te verwijderen. Verder wordt in geval van galstuwing veroorzaakt door galgang- en alvleeskliertumoren weefseldiagnostiek verricht en worden kunststof of metalen buisjes geplaatst.

 

Tijdens de ERCP wordt een diepere vorm van verdoving toegediend onder bewaking van een speciaal hiertoe opgeleide anesthesie-medewerker een Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Hiermee wordt het vroegtijdig staken van het onderzoek in verband met onrust voorkomen, waardoor het onderzoek wellicht opnieuw zal moeten plaatsvinden. Daarnaast zal de diepere verdoving leiden tot een beter comfort voor u als patiënt.

 

Bekijk de film 'ERCP (onderzoek galwegen en afvoergang van de alvleesklier)'

 

Laparoscopisch geassisteerde endoscopische poliepverwijdering

De laparoscopisch geassisteerde endoscopische poliepverwijdering (LAEP) vindt plaats in samenwerking met de chirurg. In principe worden dikke darm poliepen mits deze niet kwaadaardig ogen en niet een te grote omvang hebben tijdens een coloscopie verwijderd. Hier komt alleen de MDL-arts en geen chirurg aan te pas. Maar als er sprake is van uitzonderlijk grote poliepen neemt het risico op complicaties en met name het ontstaan van een scheurtje in de darm (perforatie) toe. Deze patiënten worden besprokenen met de chirurg en in geselecteerde gevallen wordt besloten tot het verrichten van een LAEP.

 

Tijdens een LAEP wordt de patiënt onder algehele narcose op de operatiekamer behandeld. Er vindt een coloscopie plaats door de MDL-arts en tegelijkertijd verricht de chirurg een kijkoperatie (laparoscopie). De MDL-arts verwijderd op de gebruikelijke manier de grote poliep terwijl de chirurg de MDL-arts aan de buitenzijde van de darm 'assisteert'. Dat wil zeggen dat de chirurg de positie van het werkveld voor de MDL-arts door manipulatie van de darm van buiten kan optimaliseren en in het geval van een perforatie direct kan overhechten.

Scroll voor meer informatie