Contact Kindergeneeskunde

Locatie Venlo

routenummer 32

(077) 320 57 30

 

Locatie Venray

routenummer 70

(077) 320 57 30

(077) 320 58 30

 

Alleen op locatie Venlo

routenummer 32

Zorgverlener en patiënt Kinderafdeling

Eczeem

Eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid die vaak voor komt bij kinderen van alle leeftijden. Het is een huidziekte waarbij de opbouw van de huid anders is dan bij mensen met een gezonde huid. Hierdoor verliest de huid meer vocht en kan deze erg droog en ruw aanvoelen. Ook komen stoffen die van buitenaf op de huid komen in de diepere huidlagen terecht. Hierdoor ontstaat er langzaam maar zeker een ontsteking van de huid. Je ziet dit vaak doordat de huid droger en roder wordt. Vaak jeukt de huid ook erg.


Doordat de huid doorlatend is komen ook allergenen (bv. van voeding) in de diepere huidlagen. Hierdoor kan een allergie ontstaan. Door goede behandeling van het eczeem en vroege introductie van deze allergenen lukt het vaak om het ontstaan van zo’n allergie te voorkomen (zie ook de Allergie preventiepoli zuigelingen).

Helaas is het (nog) niet mogelijk om de opbouw van de huid met medicijnen te verbeteren. Wel kun je goed voor het eczeem zorgen waardoor de huid rustiger wordt en het kind minder last heeft van het eczeem. De behandeling van eczeem bestaat uit drie onderdelen:


• Vermijden van prikkels (bv. parfum in verzorgingsmiddelen, sigarettenrook)
• Verzorgen van de huid met een vette zalf
• Behandelen van de ontsteking van de huid met hormoonzalf

 

De kinderarts en kinderverpleegkundige voor astma en allergie begeleiden ouders en kind om de huid van het kind zo goed mogelijk te verzorgen en zoeken samen met de ouders en kind  de zalf die het beste bij het kind past. Is het kind nog heel jong dan zal de kinderarts met de ouders bespreken hoe om moet gaan met de introductie van allergenen in bijvoeding. Dit doen we op de preventiepoli.

Scroll voor meer informatie