Contact Kindergeneeskunde

Locatie Venlo

routenummer 32

(077) 320 57 30

 

Locatie Venray

routenummer 70

(077) 320 57 30

(077) 320 58 30

 

Alleen op locatie Venlo

routenummer 32

Zorgverlener en patiënt Kinderafdeling

Astma

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Dit betekent dat er heel veel kinderen zijn die er last van hebben. Bij astma zijn de allerkleinste takjes van de longen ontstoken. Hierdoor zijn ze heel gevoelig voor prikkels.

 

Prikkels kunnen zijn:
• Sigarettenrook
• Allergische prikkels: huisdieren, huisstofmijt, boom –en graspollen
• Verkoudheden
• Temperatuur veranderingen: vooral vochtig weer kan meer last geven
• Sporten en inspanning

 

Door deze prikkels kunnen de spiertjes rondom de takjes plotseling gaan knijpen en dan wordt het lastig om goed adem te halen. Je kunt dan gaan hoesten, benauwd of kortademig worden en sporten gaat dan lastig. Dit kan best akelig zijn voor jezelf maar ook voor je ouders.

 

Behandeling

Gelukkig is astma vaak goed te behandelen door:
• Prikkels te vermijden
• De allergie te behandelen (zie ook allergische rhinitis)
• De ontsteking van de longen te behandelen met pufjes die je elke dag gebruikt
• De spiertjes in de longen te laten ontspannen met luchtwegverwijders te gebruiken bij benauwdheid.

 

De kinderarts stelt de diagnose astma door met het kind en de ouders te praten, het kind goed na te kijken en een longfunctie test te doen. Samen met de kinderverpleegkundige voor astma en allergie, begeleiden ze kind en ouders.

Ze instrueren hoe ze de pufjes moeten gebruiken en proberen r voor te zorgen dat het kind zoveel mogelijk kan doen wat een kind van die leeftijd wil doen. Dat lukt meestal heel goed!

 

Longfunctieonderzoek  

Vanaf 4-6 jaar is het mogelijk de diagnose astma te stellen met behulp van een longfunctieonderzoek. Bij dit onderzoek krijgt het kind een soort wasknijper op de neus en moet het vervolgens zo diep als het kan inademen n vervolgens weer uitademen totdat je longen helemaal leeg zijn. De laborante legt je uit hoe het precies gaat. Een computerspel helpt het kind op een speelse manier om de test zo goed mogelijk uit te voeren: zo mag het bijvoorbeeld een luchtballon weg blazen of kegels omblazen (bowlen).


Als het goed is gelukt om te blazen krijgt het kind  vervolgens 4 pufjes salbutamol (luchtwegverwijder) en wordt gekeken of de longfunctie beter wordt. Zo kan de kinderarts zien of er sprake is astma en hoe het met je astma gaat.


 

Scroll voor meer informatie