Team Kinderallergiecentrum

Wie komen u en uw kind allemaal tegen in het Kinderallergiecentrum? U leest hieronder wie u tegenkomt en wat zij doen.

Uw kind komt bij de kinderarts onder behandeling te staan. Hij of zij bekijkt samen met een team aan professionals, en in overleg met u en uw kind, welke onderzoeken voor uw kind nodig zijn en welke medicatie daar eventueel bij hoort. De kinderarts coördineert de totale zorg rondom het kind met een allergie.

 

De kinderverpleegkundige geeft informatie over wat astma, allergie en eczeem is. Ze geeft uitleg over hoe om te gaan met klachten, ze geeft instructie over het gebruik van de voorgeschreven (nood)medicatie en ze geeft adviezen hoe klachten zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Zij informeert u over het belang van een veilige, rookvrije leefomgeving en geeft adviezen over aanpassingen en verbeteringen van de woonomgeving bij bijvoorbeeld allergie voor huisstofmijt. Bij ‘Luchtbrug’ is de kinderverpleegkundige de eerste contactpersoon. Afhankelijk van de ernst van de klachten en de eigen wensen en doelen van kind en ouders stelt ze samen met u een individueel zorgplan op. De kinderverpleegkundige draagt zorg voor de toediening van de subcutane immunotherapie bij allergische rhinitis. Daarnaast voert zij de huidpriktesten uit en begeleidt ze de (voedsel)provocatietesten bij kinderen met een (vermoeden op) een voedselallergie.. U leest hier meer informatie over de Kinderverpleegkundige van het Kinderallergiecentrum.

 

De kinderdiëtist doet een uitgebreide uitvraag van de gebruikte voeding in relatie met de allergische klachten. Per voedingsmiddel wordt uitgevraagd wat de ingenomen hoeveelheid was die klachten veroorzaakt heeft. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan vastgesteld in samenspraak met de kinderarts. Als er sprake is van voedselallergie, geeft zij informatie over de mate het voedingsmiddel te mijden afgestemd op de verschillende levensfases van het kind. Daarnaast wordt er informatie gegeven over het omgaan met het dieet op de kinderopvang en op school en bij verschillende sociale activiteiten zoals verblijf in het buitenland en/of verjaardagen. Bij jonge kinderen richten we ons op de ouders, als het kind wat ouder is richten we ons op kind en ouders samen en in de tienerleeftijd verschuift de verantwoordelijkheid geleidelijk naar het kind zelf. Natuurlijk komt het ook voor dat er geen sprake is van een voedselallergie. In dat geval ondersteunen we bij de herintroductie van de eerder vermeden producten of voedingsmiddelen.

 

De koks zorgen, in de speciaal ingerichte provocatiekeuken, voor de juiste bereiding van de verschillende voedingsmiddelen voor de voedselprovocaties afgestemd op de voorkeuren van het kind. Ze voldoen aan de specifieke eisen welke gelden voor het bereiden van voedselprovocaties.

Onze specialisten

Andere zorgverleners