Contact Interne Geneeskunde

Locatie Venlo

Centrum voor Diagnostiek,

routenummer 91

(077) 320 51 20

(077) 320 55 55

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

 

Locatie Venlo

routenummer 42

 

Locatie Venray

Kijk op uw afsprakenbrief voor het juiste routenummer.

Locatie Venlo

routenummer 35

(077) 320 58 50

Zorgverlener met stethoschoop

Primaire Tumor Onbekend (PTO)

Bij sommige mensen worden uitzaaiingen van kanker ontdekt, terwijl het niet duidelijk is waar de uitzaaiingen vandaan komen. De bron (primaire tumor) is niet vindbaar en daardoor is het ook niet duidelijk om welke soort kanker het gaat. In zo'n geval wordt de diagnose primaire tumor onbekend (PTO) gesteld.

 

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Verschillende soorten kanker worden op verschillende manieren behandeld. Omdat bij PTO niet bekend is welke soort kanker de uitzaaiingen veroorzaakt, is het lastig een geschikte behandeling te geven. Genezing is bij uitzaaingen van kanker vaak niet meer mogelijk. Daarom is de behandeling voornamelijk erop gericht om de klachten te verminderen. Bij patiënten die nog in een goede conditie verkeren kan er soms ook antitumortherapie gegeven worden, al dan niet in een studie, om te proberen het leven te verlengen. De internist-oncoloog bespreekt met u welke vorm van behandeling voor u het meest geschikt is. 

 

Palliatieve zorg

Wanneer genezing niet meer mogelijk is, krijgt u palliatieve zorg. Het doel van palliatieve zorg is om uw leven zo draaglijk en comfortabel mogelijk te maken. De periode waarin iemand palliatieve zorg krijgt verschilt per persoon. De palliatieve fase kan namelijk weken, maar ook maanden of soms jaren duren. Palliatieve zorg is een combinatie van lichamelijke, psychologische, sociale en spirituele zorg. Het kan dus helpen bij het verminderen van fysieke klachten, maar het kan ook mentale steun bieden aan u en uw naasten. 

 

Waar kan ik terecht voor meer informatie en steun?

Voor meer informatie en steun van lotgenoten kunt u de volgende websites bezoeken:

 

Bekijk ook het interview met Yes van de Wouw, internist-oncoloog, over Primaire Tumor Onbekend: 
Wat maakt de diagnose Primaire Tumor Onbekend zo lastig voor patiënt en arts? - YouTube

 

 

Scroll voor meer informatie