Contact Interne Geneeskunde

Locatie Venlo

Centrum voor Diagnostiek,

routenummer 91

(077) 320 51 20

(077) 320 55 55

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

 

Locatie Venlo

routenummer 42

 

Locatie Venray

Kijk op uw afsprakenbrief voor het juiste routenummer.

Locatie Venlo

routenummer 35

(077) 320 58 40

Zorgverlener met stethoschoop

Expertisecentrum voor erfelijk hoog cholesterol (FH)

Als u iemand in de familie heeft met een hoog cholesterol of als hart- of vaatziekten voor het 60e levensjaar voorkomen in de familie, kan het zijn dat u een erfelijk hoog cholesterol heeft. Er is dan mogelijk sprake van Familiaire Hypercholesterolemie (FH).

 

Risico

Mensen met een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol hebben vaak al vanaf de geboorte een verhoogd cholesterol. Dit kan ook terwijl ze gezond eten en genoeg bewegen. Zij hoeven niet direct klachten te hebben of zich ziek te voelen. Echter als het cholesterolgehalte in het bloed jarenlang verhoogd is, ontstaat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook op jonge leeftijd.

 

Cholesterol testen

Komen hart- en vaatziekten in uw familie vaak voor? Dan is de eerste stap om vast te stellen hoe hoog uw cholesterolgehalte in uw bloed is. Het is belangrijk om uw cholesterolgehalte meerdere malen te laten bepalen, omdat het gehalte nogal kan schommelen. Wanneer uw huisarts vaststelt dat u een verhoogd (LDL-)cholesterol heeft, kunt u laten onderzoeken of dit komt door een erfelijke afwijking. Om dit definitief vast te stellen kunt u DNA-onderzoek laten doen. 


DNA-onderzoek

Voorheen was er een bevolkingsonderzoek voor FH. Dat bestaat niet meer, Stichting LEEFH coördineert nu vanaf 2014 de opsporing en de zorg voor families met FH. De huisarts of specialist kan bij LEEFH een testpakket aanvragen voor DNA-onderzoek. Stichting LEEFH stuurt de uitslag van het DNA-onderzoek naar u en uw (huis)arts op. Als er een FH-mutatie is gevonden, dus bij een ‘positieve’ uitslag, neemt een FH consulent van Stichting LEEFH contact met op.

 

VieCuri is regionaal LEEFH-centrum

Als u FH blijkt te hebben, raden wij aan om een afspraak te maken bij een regionaal LEEFH-centrum. VieCuri is een regionaal LEEFH-centrum, ofwel een FH-expertisecentrum. Bij ons kunt u (en uw familie) terecht met het vermoeden van FH. De FH-consulent van VieCuri zal samen met een medisch specialist de diagnose, het DNA-onderzoek, de eventuele behandeling en het familieonderzoek coördineren. 


Lees meer op www.leefh.nl.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken