Contact Interne Geneeskunde

Locatie Venlo

Centrum voor Diagnostiek,

routenummer 91

(077) 320 51 20

(077) 320 55 55

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

 

Locatie Venlo

routenummer 42

 

Locatie Venray

Kijk op uw afsprakenbrief voor het juiste routenummer.

Locatie Venlo

routenummer 35

(077) 320 58 40

Zorgverlener met stethoschoop

Expertisecentrum voor erfelijk hoog cholesterol (FH)

Als u iemand in de familie heeft met een hoog cholesterol of als hart- of vaatziekten voor het 60e levensjaar voorkomen in de familie, kan het zijn dat u een erfelijk hoog cholesterol heeft. Er is dan mogelijk sprake van Familiaire Hypercholesterolemie (FH).

 

Risico

Mensen met een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol hebben vaak al vanaf de geboorte een verhoogd cholesterol. Dit kan ook terwijl ze gezond eten en genoeg bewegen. Zij hoeven niet direct klachten te hebben of zich ziek te voelen. Echter als het cholesterolgehalte in het bloed jarenlang verhoogd is, ontstaat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook op jonge leeftijd.

 

Cholesterol testen

Komen hart- en vaatziekten in uw familie vaak voor? Dan is de eerste stap om vast te stellen hoe hoog uw cholesterolgehalte in uw bloed is. Het is belangrijk om uw cholesterolgehalte meerdere malen te laten bepalen, omdat het gehalte nogal kan schommelen. Wanneer uw huisarts vaststelt dat u een verhoogd (LDL-)cholesterol heeft, kunt u laten onderzoeken of dit komt door een erfelijke afwijking. Om dit definitief vast te stellen kunt u DNA-onderzoek laten doen. 


DNA-onderzoek

Voorheen was er een bevolkingsonderzoek voor FH. Dat bestaat niet meer, Stichting LEEFH coördineert nu vanaf 2014 de opsporing en de zorg voor families met FH. De huisarts of specialist kan bij LEEFH een testpakket aanvragen voor DNA-onderzoek. Stichting LEEFH stuurt de uitslag van het DNA-onderzoek naar u en uw (huis)arts op. Als er een FH-mutatie is gevonden, dus bij een ‘positieve’ uitslag, neemt een FH consulent van Stichting LEEFH contact met op.

Regionaal LEEFH-centruAls u FH blijkt te hebben, raden wij aan om een afspraak te maken bij een regionaal LEEFH-centrum. VieCuri is een regionaal LEEFH-centrum, ofwel een FH-expertisecentrum. Bij ons kunt u (en uw familie) terecht met het vermoeden van FH. De FH-consulent van VieCuri zal samen met een medisch specialist de diagnose, het DNA-onderzoek, de eventuele behandeling en het familieonderzoek coördineren. 


Lees meer op www.leefh.nl.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer