Contactgegevens

Intensive Care Unit 2

bed 9 t/m 16

routenummer 87

(077) 320 57 85

 

Intensive Care Unit 3

bed 17 t/m 24

routenummer 87

(077) 320 57 90

Zorgverleners op gang IC

NAVA beademing

Op onze IC hebben we nog een speciale beademingstechniek: de NAVA beademing. NAVA staat voor 'Neurally Adjusted Ventilatory Assist', een technologie die de beademing voor sommige patiënten makkelijker maakt. NAVA beademing is een vorm van invasieve beademing, aangezien patiënten eveneens een buisje (tube) in de keel hebben. Daarnaast liggen zij aan dezelfde beademingsmachine.


Het verschil tussen NAVA en reguliere invasieve beademing

Het verschil tussen beide beademingsvormen zit met name in de aansturing van de beademing. Bij een reguliere invasieve beademing geeft de beademingsmachine precies de ondersteuning, die ingesteld is op de machine. Bij de NAVA-beademing wordt met een speciale sonde de hoeveelheid activiteit gemeten, die het middenrif verricht om te ademen. Door deze activiteit te meten weet het apparaat hoeveel beademingsondersteuning de patiënt nodig heeft. Deze ondersteuning verschilt dan ook per patiënt, per situatie en zelfs per ademteug. Op deze manier krijgt de patiënt optimale ondersteuning, specifiek op maat.

 

De overeenkomsten tussen reguliere invasieve beademing en NAVA

Net als bij een reguliere invasieve beademing kent NAVA- beademing ook een aantal bezwaren. Zo levert het problemen op met eten en drinken en wordt de communicatie met de patiënt bemoeilijkt. Hiervoor zijn echter oplossingen te vinden. 

Scroll voor meer informatie