Contact Gynaecologie

Afsprakenlijn 24/7

0900 - 8186 (lokaal tarief)

Polikliniek locatie Venlo

routenummer 67

(077) 320 68 60

 

Polikliniek locatie Venray

routenummer 75

(0478) 52 24 36

 

Verpleegafdeling

routenummer 88

(077) 320 69 26

(077) 320 59 20

 

Professor Gelissensingel 20

5912 JX Venlo

Een groepsfoto van de gynaecologen.

Menopauze spreekuur

Ongeveer 75 procent van de vrouwen krijgt te maken met overgangsklachten. Zijn die klachten heftig of raakt een vrouw op jonge leeftijd in de overgang, dan is het raadzaam om advies in te winnen via het speciale menopauze spreekuur dat VieCuri in het leven riep.

 

De menopauze, ook wel overgang genoemd, is de laatste menstruatie van de vrouw. Als een vrouw een jaar niet meer heeft gemenstrueerd, dan weet u achteraf dat dit de menopauze is. Hormonaal verandert er in die periode veel omdat de eierstokken niet meer actief zijn en het vrouwelijk hormoon oestrogeen niet meer wordt aangemaakt. 

 

Overgangsklachten variëren per persoon van heel mild tot vrij heftig. Klassieke klachten zijn onder meer opvliegers, slechter slapen, hartkloppingen en stemmingswisselingen. Sommige vrouwen ervaren ook stijfheid in de gewrichten. Door het oestrogeentekort ontstaat in de jaren na de menopauze botontkalking. Ook kunnen de wanden van de vagina en de blaas dunner worden, wat zorgt voor droogheid van de vagina. Dit kan leiden tot pijn bij het vrijen en een grotere kans op blaasontsteking. Ook hebben vrouwen na de menopauze meer kans op hart- en vaatproblemen. Gemiddeld duren overgangsklachten vier tot tien jaar. Maar door de stijgende levensverwachting kampen vrouwen tegenwoordig een langer deel van hun leven met de (lange termijn-)klachten van de menopauze. Vrouwen die veel last hebben of jong, tussen de 40 en 45 jaar, in de overgang komen, helpen we daarom  structureel via het menopauze spreekuur. De huisarts kan patiënten doorverwijzen naar dit spreekuur. Met behulp van een online vragenlijst (de green climacteric scale) kunt u in kaart brengen welke symptomen u ervaart. De vragenlijst vindt u op deze website: Wanneer ben je in de overgang - Vrouwen in de Overgang

 

In VieCuri begeleiden twee gynaecologen de patiënten op het menopauze spreekuur. Zij mogen, in tegenstelling tot overgangsconsulenten, hormoontherapie voorschrijven. Daarnaast wordt indien nodig doorverwezen naar diverse andere VieCuri-specialisten. Denk aan de seksuoloog en osteoporosespecialist. 

 

Op http://osteoporosevereniging.nl kunt u checken of u tot een risicogroep behoort voor het krijgen van een botbreuk of osteoporose na de overgang.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray, bij PanSana in Panningen en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Vanaf maandag 1 augustus 2022 kunt u bij Regiopoli Horst (Het Zorghoes) alleen op afspraak terecht voor bloedafname.
Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer