Contact Gynaecologie

Afsprakenlijn 24/7

0900 - 8186 (lokaal tarief)

Polikliniek locatie Venlo

routenummer 67

(077) 320 68 60

 

Polikliniek locatie Venray

routenummer 75

(0478) 52 24 36

 

Verpleegafdeling

routenummer 88

(077) 320 69 26

(077) 320 59 20

 

Professor Gelissensingel 20

5912 JX Venlo

Een groepsfoto van de gynaecologen.

Colposcopie

Bij een afwijkend uitstrijkje wordt u doorverwezen naar een gynaecoloog voor een colposcopie. Een colposcopie is een kijkonderzoek van de baarmoedermond. Tijdens dit onderzoek beoordeelt de gynaecoloog of er afwijkende cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals zitten.

 

Bekijk deze animatie video voor meer informatie over het afwijkend uitstrijkje.

 

Afwijkend uitstrijkje

Een afwijkend uitstrijkje roept veel vragen en onzekerheden op. Een afwijkend uitstrijkje wordt bijna altijd veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Van dit virus bestaan verschillende types: laag risico en hoog risico. Laag risico HPV types kunnen genitale wratjes veroorzaken en hoog risico HPV types kunnen afwijkende uitstrijkjes en uiteindelijk baarmoederhalskanker veroorzaken.

 

Verreweg de meeste vrouwen (ongeveer 80%) die seksueel contact hebben, worden tenminste eenmaal besmet met het HPV. Gelukkig komen afwijkende uitstrijkjes en baarmoederhalskanker veel minder vaak voor. Dit komt doordat het lichaam het virus vaak al heeft opgeruimd voordat er afwijkende uitstrijkjes kunnen ontstaan.

 

Colposcopie

Bij een colposcopie onderzoekt de gynaecoloog u met een eendenbek (speculum). Om de baarmoedermond beter te kunnen bekijken wordt een microscoop met een lamp, de colposcoop, gebruikt. Deze blijft buiten de vagina en is aangesloten op een beeldscherm waarop u, als u dat wilt, mee kunt kijken tijdens het onderzoek.

De gynaecoloog beoordelen of er (uitgebreide) afwijkingen aanwezig zijn. Ter plekke kan beoordeeld worden of het nodig is een stukje weefsel (biopt) weg te nemen voor verder onderzoek of om u direct te behandelen door het afwijkende weefsel weg te halen (lisexcisie).

 

De colposcopie duurt tussen de 10 en 30 minuten. De meeste vrouwen hebben na het onderzoek of de behandeling geen of weinig pijnklachten. Als er biopten zijn afgenomen of een lisexcisie is verricht, duurt het ongeveer 3 weken voor het wondje is hersteld.

 

Lees in deze folder meer informatie over een colposcopie.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray, bij PanSana in Panningen en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Vanaf maandag 1 augustus 2022 kunt u bij Regiopoli Horst (Het Zorghoes) alleen op afspraak terecht voor bloedafname.
Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer