Geestelijke en spirituele zorgverlening
Stiltecentrum Venlo

Geestelijke Verzorging in VieCuri

Opname in het ziekenhuis brengt veel teweeg en als patiënt krijgt u heel wat indrukken te verwerken. Dit kan verwarrend zijn en vragen oproepen zoals: waarom overkomt me dit? Wat betekent dit voor mij en voor mijn thuissituatie? Of misschien wordt u voor lastige keuzes gesteld. Een geestelijk verzorger is iemand die u daarbij tot steun kan zijn en is er voor alle patiënten en hun familie, gelovig of niet-gelovig.

Ongeacht uw geloofs- of levensovertuiging

Met de benaming ‘geestelijke verzorging’ doelen we op de zorg en aandacht voor vragen die het leven oproept en in het bijzonder vragen die zich aan u opdringen als u ziek bent. De term ‘geestelijke verzorging’ geeft tevens aan dat deze zorg beschikbaar is voor iedereen ongeacht geloofs- of levensovertuiging.

 

Ondersteuning en begeleiding

Als u wordt opgenomen of voor een poliklinische afspraak in het ziekenhuis moet zijn, kunt u een beroep doen op hun ondersteuning en begeleiding. De geestelijk verzorger komt op afspraak op de afdeling waar u verblijft.  U kunt via de verpleegkundige hiervoor een afspraak maken. Voor beide locaties van VieCuri zijn geestelijk verzorgers beschikbaar.

 

In het contact kan er aandacht zijn voor:

  • uw persoonlijke verhaal;
  • de beleving van ziekte voor u en uw naasten;
  • uw visie op het leven;
  • uw bronnen van kracht;
  • spiritualiteit;
  • moeilijke beslissingen;
  • samen zoeken naar passende rituelen die u tot steun kunnen zijn;
  • bemiddeling in contacten met externe levensbeschouwelijke genootschappen.

 

Speciale levensmomenten

Bij de geestelijke zorg behoort ook het samen vieren van speciale levensmomenten in kleine kring of in openbare vieringen. U kunt daarbij denken aan ziekenzegening, doopbediening, afscheid rond een overledene.

 

Contact met uw eigen geloofsgemeenschap

Als u dat wenst kunnen geestelijk verzorgers u helpen om contact te leggen met uw eigen pastoor, predikant, imam, pandit, rabbijn of andere ambtsdrager. Verwijzing naar een humanistisch raadsman of -vrouw is ook mogelijk.

Scroll voor meer informatie