Contactgegevens Fysiotherapie
Patiënt met mondkapje krijgt ondersteuning met lopen van een fysiotherapeut

Bewegen vóór uw ziekenhuisopname

Een ziekenhuisopname heeft voor iedereen lichamelijk en geestelijk grote of minder grote gevolgen. Uiteraard is niet elke ziekenhuisopname gepland, maar als dat wel het zo is, kunt u zich erop voorbereiden. Zorg ervoor dat u uw conditie al vóór uw ziekenhuisopname zo goed mogelijk op peil houdt. Hoe beter uw conditie is, hoe kleiner de kans op complicaties. Ook herstelt u sneller na uw medische behandeling of operatie.

 

Een ziekenhuisopname is een flinke aanslag op uw lichaam. U kunt het vergelijken met het lopen van de marathon. Een marathonloper zal zich goed voorbereiden, anders houdt hij het niet vol. Iemand die moet worden opgenomen in het ziekenhuis zou dat ook moeten doen.

 

Grafiek conditie voor en na een ziekenhuisopname

Figuur 1. De gevolgen van een ziekenhuisopname voor uw conditie

 

In figuur 1 ziet u wat de gevolgen kunnen zijn van een slechte basisconditie bij een ziekenhuisopname. Is uw basisconditie goed (groene lijn) dan zijn de gevolgen minder erg. Is uw basisconditie minder goed (rode lijn) dan kunt u snel in de ‘risicozone’ terechtkomen. Uw conditie is dan zodanig verslechterd dat u moeite krijgt met activiteiten in het dagelijks leven, zoals wassen, aankleden en opstaan uit een stoel. Als u uw conditie voor uw opname verbetert (gele stippellijn), ben u beter bestand tegen de gevolgen van een ziekenhuisopname. U kunt dan ook na de opname uw dagelijkse activiteiten zelfstandig blijven uitvoeren.

 

Tips en adviezen

Tips en adviezen om actief te blijven voordat u wordt opgenomen in het ziekenhuis:

  • Kies een beweegactiviteit die bij u past. Bijvoorbeeld: lopen, fietsen, traplopen of een sport.
  • Probeer ten minste te voldoen aan de Beweegrichtlijnen (klik op de afbeelding voor een vergrote weergave). Volgens deze richtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste 2,5 uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens 1 uur.
  • Lukt het u niet te voldoen aan de Beweegrichtlijn? Beweeg dan zo veel mogelijk naar uw eigen kunnen of vraag hulp aan een fysiotherapeut.

 

Plaatje: Hoeveel kan ik bewegen om gezond te bewegen?

Beweegrichtlijnen jeugd en volwassenen (Bron: Kenniscentrum Sport)

 

Plaatje: Hoe intensief beweeg jij?

Hoe intensief beweeg jij? (Bron: Kenniscentrum Sport)

 

Ga naar Bewegen tijdens uw ziekenhuisopname

 

Ga naar Bewegen ná uw ziekenhuisopname

Scroll voor meer informatie