Dialyse

Contact

Locatie Venlo

routenummer 45 (eigen ingang)

(077) 320 59 15

 

Locatie Venray

routenummer 91

(077) 320 65 89

Behandelingen

Predialyse

In de periode voor de dialyse, de predialyseperiode, wordt u zo goed mogelijk voorbereid op de dialyse. Samen met de nefroloog en de verpleegkundig specialist wordt  bekeken welke dialysebehandeling het beste bij u past. De verpleegkundig specialist coördineert en begeleidt u in deze fase voorafgaand aan de dialyse. Een predialyse  verpleegkundige geeft u voorlichting over de diverse vormen van dialyse en ondersteunt de verpleegkundig specialist in haar werkzaamheden.

Meer informatie kunt u lezen in het 'Predialyse boekje'.

 

 

Hemodialyse

Bij hemodialyse wordt het bloed gezuiverd via een kunstnier en een dialysemachine. Via een toegang tot de bloedbaan (met een naald of een slangetje) wordt het bloed uit het lichaam gehaald en via de dialysemachine door de kunstnier gepompt. Dit gebeurt in het dialysecentrum, meestal 3 keer per week gedurende ongeveer 4 uur. De dialyseverpleegkundige begeleidt u bij de dialysebehandeling.

 

Peritoneaaldialyse

Bij peritoneaal dialyse (buikspoeling) wordt het bloed gezuiverd via vloeistof in de buikholte. Via een permanent slangetje in de buikholte wordt dialysevloeistof ingebracht in de buikholte. Via het buikvlies worden dan afvalstoffen uit het bloed naar de dialysevloeistof in de buikholte getransporteerd. De buikspoeling vindt elke dag in de thuissituatie plaats, overdag of nachts. De peritoneaaldialyse verpleegkundige begeleidt u bij de peritoneaaldialyse. Zij leidt u op om thuis zelf peritoneaaldialyse te doen en begeleidt u in de verdere behandeling. Indien nodig is ondersteuning vanuit de thuiszorg mogelijk.

 

 

 

Niertransplantatie

Bij een niertransplantatie wordt een nier van een donor geplaatst in het lichaam van de nierpatiënt.  Dit kan zowel een levende donor, als een overleden donor zijn. 

Dit wordt altijd in een academisch ziekenhuis gedaan. Vanuit VieCuri worden patiënten die hiervoor in aanmerking komen naar Nijmegen of Maastricht doorverwezen.

 

Niet iedereen komt in aanmerking voor transplantatie. Dit kan komen doordat de lichamelijke conditie het niet toelaat of omdat het door de hoge leeftijd niet meer mogelijk is.

Na een geslaagde niertransplantatie is dialyse niet (meer) nodig. Na de transplantatie zijn levenslang medicijnen nodig die het afweersysteem onderdrukken, zodat de kans op afstoting van de nier kleiner wordt. Deze medicijnen kunnen wel vervelende bijwerkingen hebben. Gemiddeld gaat een nier van een levende donor 20 tot 25 jaar mee en van een overleden donor 10 jaar.

Scroll voor meer informatie