Contact Dermatologie

Afsprakenlijn 24/7

0900 81 86 (lokaal tarief)Locatie Venlo

Routenummer 9 op de begane grond

(077) 320 68 48

 

Locatie Venray
Routenummer 71 op de 1e verdieping

(0478) 52 24 26

 

Regiopoli Panningen (alleen op dinsdag)

J.F. Kennedylaan 231

(077) 306 64 66

 

E-mail   

infodermatologie@viecuri.nl

Locatie Venlo

Routenummer 9 op de begane grond

(077) 320 68 48

 

Locatie Venray
Routenummer 74 op de 1e verdieping

(0478) 52 24 26

Onderzoek aan arm

Huidkanker

  • Wat is huidkanker? (ingeklapt)

   Huidkanker ontstaat wanneer uw gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen, die ongeremd gaan groeien.

  • Welke soorten huidkanker zijn er? (ingeklapt)

   De drie meest voorkomende soorten huidkanker zijn (in volgorde van meest voorkomend): basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Er zijn andere soorten huidkanker die minder vaak voorkomen.

  • Wat is de oorzaak van huidkanker? (ingeklapt)

   De drie meest voorkomende soorten huidkanker worden veroorzaakt doordat de huid in het verleden te veel is blootgesteld aan de zon of zonnebank. Dat kan zijn doordat u herhaaldelijk verbrand bent in de zon, en dan vooral in uw jeugd. Dat gebeurt ook vaak bij zogenaamde zonvakanties. Maar ook jarenlange langdurige blootstelling aan de zon, zoals bij mensen die veel buiten werken, is een risicofactor voor het krijgen van huidkanker. Uw eigen huidtype speelt een grote rol in de gevoeligheid voor zonlicht en dus de kans op huidkanker.


   Dat steeds meer mensen huidkanker krijgen, komt doordat men meer aan de zon wordt blootgesteld. Denk hierbij aan vakanties naar zonnige gebieden, meerdere vakanties per jaar, meer buitenactiviteiten, etc.

  • Kun je huidkanker voorkomen? (ingeklapt)

   De schade aan de huid die in het verleden heeft plaatsgevonden, is niet meer te herstellen. Maar om verdere schade te voorkomen, is bescherming tegen teveel zon zeker belangrijk. Vooral kinderen, met een nog dunne huid, moeten goed worden beschermd. Voorkom verbranden (ook rood worden is verbranden) en blijf niet te lang in de zon.

  • Kan iedereen huidkanker krijgen? (ingeklapt)

   Huidkanker komt meer en eerder voor bij mensen met een lichte huid. Hoe lichter de huid, hoe meer de huid gevoelig is voor verbranding en dus voor het krijgen van huidkanker. Hoe donkerder de huid, hoe minder kans op huidkanker. De aangeboren pigmentatie (kleur) van de huid beschermt tegen de slechte gevolgen van de zon. Maar dat betekent niet dat mensen met een donkerder huid (huidtype 3 en 4) onbeperkt in de zon kunnen. Ook zij zullen zich moeten beschermen tegen de UV-straling in zonlicht.

  • Welk huidtype heb ik? (ingeklapt)

   De meest gebruikte indeling van huidtypes is gebaseerd op de mate van pigmentatie zoals iemand die vanaf zijn geboorte heeft. De indeling is gemaakt door de dermatoloog Fitzpatrick en is gebaseerd op de reactie op zonlicht.

  • Hoe vaak komt huidkanker voor? (ingeklapt)

   Van alle kankers van het lichaam wordt huidkanker, en dan vooral het basaalcelcarcinoom, het meest gezien. Huidkanker neemt toe, de laatste jaren zelfs met bijna tien procent per jaar.

  • Is huidkanker erfelijk? (ingeklapt)

   De meest voorkomende soorten huidkanker, het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom, zijn niet erfelijk. Wel is uw huidtype erfelijk. Ouders met een lichte huid krijgen meestal ook kinderen met een lichte huid. En een lichtere huid is meer gevoelig voor het ontwikkelen van huidkanker. Het melanoom kan in bepaalde gevallen wel erfelijk zijn.

  • Hoe herken ik huidkanker? (ingeklapt)

   Het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom groeien eerst als bultjes en plekjes die niet verdwijnen. Later worden het wondjes die open blijven, waar wondvocht uit komt en die bloeden. Andere soorten lijken op rode eczeemplekjes, die niet genezen.

    

   Het melanoom ontstaat vanuit pigmentcellen. Moedervlekken die van vorm en kleur veranderen en die later gaan bloeden en jeuken, kunnen wijzen op huidkanker. Hoe eerder huidkanker behandeld wordt, hoe groter de kans op genezing.

  • Ik heb een gek plekje, heb ik huidkanker? (ingeklapt)

   Er is niet één gouden tip of eenvoudig advies te geven over het herkennen van huidkanker. Als u twijfelt over een plekje, kunt u dit het best laten beoordelen door iemand die er verstand van heeft: de huisarts. Mocht deze het niet zeker weten, kan altijd worden doorverwezen naar een dermatoloog.

  • Is huidkanker goed te behandelen? (ingeklapt)

   De vooruitzichten van huidkanker zijn mede afhankelijk van de fase waarin de huidkanker zich bevindt. In een vroege fase, als de huidkanker nog klein is en niet diep ingegroeid, zijn de mogelijkheden voor een radicale behandeling erg goed. Hoe langer de huidkanker er zit, hoe meer kans op doorgroei en uitzaaiing, waardoor de behandeling moeilijker wordt (dit geldt voor plaveiselcelcarcinoom en melanoom). Het is dus van belang huidkanker in een vroege fase te ontdekken en te behandelen.

  • Hoe kan ik goed zelfonderzoek doen? (ingeklapt)

   Het is belangrijk om uw huid zelf goed in de gaten te houden. U kunt uw huid eens per twee à drie maanden zelf inspecteren, bij goed licht. Bij het onderzoeken van de huid moet u letten op nieuwe plekken en kleurveranderingen, veranderingen van vorm en het groter worden van de plek. Pijn of jeuk van een bestaande of nieuwe plek kan een teken van kwaadaardige cellen zijn. Als u een of meer van de bovenstaande afwijkingen constateert, dan is het raadzaam een huisarts (als u nog nooit huidkanker heeft gehad) of dermatoloog (als u al eerder huidkanker heeft gehad) te raadplegen. Hoe sneller behandeld wordt, hoe groter de kans op genezing.

    

   Bekijk hier de video over zelfonderzoek van uw huid bij een melanoom.

  • Hoe wordt huidkanker behandeld? (ingeklapt)

   Huidkanker kan goed worden behandeld. In veel gevallen wordt huidkanker chirurgisch verwijderd, onder plaatselijke verdoving. Daarnaast is er in een aantal gevallen ook een andere behandeling mogelijk. Meer informatie over behandelingen.

  • Wat gebeurt er als de huidkanker niet wordt behandeld? (ingeklapt)

   Kanker en ook huidkanker groeit ongeremd door als het niet wordt behandeld. Hoewel het basaalcelcarcinoom niet uitzaait, kan het wel plaatselijk groter worden en doorgroeien in alle omliggende lichaamsstructuren, zoals botten, zenuwen, bloedvaten, maar ook bij uw oog, neus, etc. Het kan gaan zweren, bloeden, ruiken en pijnlijk(er) worden.

   Ook het plaveiselcelcarcinoom groeit ongeremd door. Het verschil met een basaalcelcarcinoom is dat deze kankersoort wel kan uitzaaien naar andere organen en naar de lymfeklieren.

   Hoe langer het melanoom er zit, hoe groter de kans dat het de diepte in groeit en des te meer kans op uitzaaiingen.

  • Mag ik nog in de zon? (ingeklapt)

   De zon heeft ook goede eigenschappen: zonder zon geen leven. We worden vrolijk van de zon, het geeft ons een goed humeur. We hebben zon nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Vitamine D is nodig voor onze botaanmaak, maar ook voor ons immuunsysteem. Het is als met vele prettige zaken in het leven: niet te veel en niet te lang.

  • Mag mijn kind in de zon? (ingeklapt)

   Omdat de huid van kleine kinderen gevoeliger is dan de huid van volwassenen is het van belang om de kinderhuid goed te beschermen. Veel UV-straling en zonverbrandingen op kinderleeftijd verhogen het risico op huidkanker op latere leeftijd.  Doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen.
   In die beschadigde cellen ontstaan 'littekens (DNA schade) ' die kinderen hun leven lang met zich meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien: de beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer 'littekens', hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming tegen de zon juist voor kinderen zo belangrijk.

    

   Bescherm baby’s tot 6 maanden zo goed mogelijk tegen direct zonlicht. U kunt de baby het beste uit de zon houden (zeker tussen 11.00 en 15.00 uur). Ook in de schaduw dient de huid beschermd te worden. Verdere bescherming kan door kleding, hoedjes en parasols. De gebruikte stoffen moeten de huid goed bedekken en niet zon doorlatend zijn.

    

   Voor kinderen van 6 maanden en ouder gelden de volgende adviezen

   • Op het heetst van de dag (tussen 11.00-15.00 uur) uit de zon blijven.
   • Zonnebrandmiddelen, watervast en tenminste factor 30 kunnen het best regelmatig (elke 2 uur) opnieuw worden gesmeerd, zeker wanneer de kinderen in het zand of het water spelen. 
   • Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaan in met zonnebrandcrème. 
   • Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen, maar geef ze op tijd een T-shirtje aan. Een petje of zonnehoed helpt om het hoofd en hun gezicht te beschermen. Evt. UV werende kleding.
   • Geef het goede voorbeeld door zelf ook goede zonbescherming toe te passen. 
   • Baby-olie geeft geen bescherming tegen de zon en kan zelfs zonverbranding veroorzaken. 
   • Omdat vitamine D belangrijk is voor sterke botten en tanden en baby’s en jonge kinderen dit te weinig via de zon krijgen, is het belangrijk dat kinderen tot 4 jaar dagelijks vitamine D druppels krijgen.
  • Mag ik nog wel onder de zonnebank? (ingeklapt)

   Er is veel onderzoek gedaan naar het UVA-licht dat uit de zonnebank komt en we weten nu zeker dat het huidkanker kan veroorzaken. Ook wordt er geen vitamine D door aangemaakt, waardoor botten niet sterker worden en waardoor de afweer niet toeneemt. Daarom raden we u aan om niet onder de zonnebank te gaan.

    

   Door UVA-licht treedt een versnelde veroudering van de huid op. Bij huidveroudering door de zon wordt de huid hobbelig en grauwgelig van kleur, hij verliest zijn elasticiteit en stevigheid, er ontstaan bruine zonnevlekken (of ouderdomsvlekken). Het aantal rimpels neemt toe en deze worden dieper.

  • Hoe krijg ik op een veilige manier een bruin kleurtje? (ingeklapt)

   Mensen met een zeer lichte huid, de huidtypes 1 en 2, worden eigenlijk niet bruin in de zon. Ze worden rood, wat vaak wordt aangezien als een ‘gezond kleurtje’. Maar in werkelijkheid is die rode kleur een lichte eerstegraads verbranding. Heeft u huidtype 1 of 2, dan is het af te raden om te zonnen of onder de zonnebank te gaan. Wilt u toch een kleurtje? Gebruik dan bruin uit een potje: bruin zonder zon. De bruine kleurstoffen begeven zich in de hoornlaag, zijn onschadelijk en kunnen zonder risico worden gebruikt. Let op: bruin zonder zon beschermt niet tegen UV-straling. Dus daarnaast dient u nog een zonbeschermingsfactor te gebruiken.

  • Bieden zonbeschermingsmiddelen in cosmetica voldoende bescherming tegen de zon? (ingeklapt)

   Dat is niet zozeer ter voorkoming van huidkanker, maar om een tweede gevolg van teveel zon te voorkomen: huidveroudering en rimpels. De zonbeschermingsmiddelen in cosmetica zijn echter niet sterk genoeg om de felle zon te weerstaan. Daarvoor moet u bijsmeren met een veel sterkere factor: 30 of hoger.

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan contact met ons op.

VieCuri is 24 uur per dag bereikbaar op:

(077) 320 55 55 of (0478) 52 22 22

 

Daarnaast zijn wij te bereiken via info@viecuri.nl

Scroll voor meer informatie