Chirurgie

Contact Chirurgie

Locatie Venlo

routenummer 75

(077) 320 68 80

 

Locatie Venray

routenummer 12

(0478) 52 24 08

Locatie Venlo

(077) 320 59 30

 

Locatie Venray

(0478) 52 21 30

Locatie Venlo
(077) 320 64 11

routenummer 39

 

Locatie Venray

(0478) 52 21 30

routenummer 84

Gastro-intestinale Chirurgie (maag-darm operaties)

De Gastro-intestinale Chirurgie in VieCuri behandelt patiënten met goed- en kwaadaardige aandoeningen van de maag, lever, galblaas en darmen. 

 

Het kenmerk van de Gastro-intestinale Chirurgie in Noord-Limburg is de samenwerking met andere specialismen en onze (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Vanzelfsprekend is er samenwerking met de Maag-, Darm-, en Leverartsen (MDL-artsen) en de oncologische chirurgen. Deze multidisciplinaire samenwerking betekent voor u als patiënt dat meerdere specialisten hun kennis bundelen om u optimaal te kunnen behandelen.

 

Specialisten Gastro-intestinale Chirurgie

De volgende chirurgen hebben zich gespecialiseerd in Gastro-intestinale Chirurgie:         

 

De volgende aandoeningen horen bij Gastro-intestinale Chirurgie:

Dikkedarmkanker en de chirurgische behandelingen van uitzaaiingen

Meer dan 150 patiënten met kanker van de dikke darm of endeldarm worden elk jaar behandeld in VieCuri. Vijf verschillende specialismen helpen u om de optimale behandeling te bespreken. De MDL-arts stelt de diagnose met behulp van een flexibele slang in het inwendige deel van de darm en waarna onderzoeken van de afdeling Radiologie volgen. De radiotherapeut zal u voor de operatie zo nodig bestralen waarna de operatie volgt. Vaak kan die operatie als kijkoperatie worden uitgevoerd, waardoor u minder pijn heeft. De nabehandeling met chemotherapie wordt zo nodig gegeven door de internist-oncoloog. In dit proces begeleiden onze gespecialiseerde darmverpleegkundigen (coloncareverpleegkundigen) u vóór, tijdens en na de operatie. Bekijk de voorlichtingsfilm darmkanker.

 

Ook kunnen wij u, indien nodig, chirurgisch behandelen voor uitzaaiingen in de lever.

 

Continue pijnstilkatheter na operatie voor dikkedarmkanker

Met deze pijnstillingsmethode krijgt u aan het eind van de operatie een dun slangetje in de wond geplaatst waardoor continu een pijnstillend middel wordt afgegeven. U heeft hierdoor minder pijn en herstelt sneller. U kunt vaak eerder naar huis en u heeft minder kans op bijwerkingen of complicaties gerelateerd aan morfinegebruik. Het grootste deel van de patiënten met dikkedarmkanker is ouder dan 70 jaar. Bij deze groep zijn de mogelijke bijwerkingen van de gangbare pijnstiller morfine vervelend: obstipatie, slaperigheid, delier en valgevaar maar bij langdurig gebruik is er ook kans op verslaving. Dankzij deze methode heeft twee derde van de patiënten geen morfine nodig op de verpleegafdeling. Deze pijnstillingsmethode wordt vooral toegepast bij patiënten, van 70 jaar en ouder, die in verband met een tumor in de dikke darm een operatie ondergaan. Deze methode kan ook toegepast worden bij patiënten jonger dan 70 jaar. 

 

Maagkanker

De Gastro-intestinale Chirurgie heeft gedurende de afgelopen 10 jaar enorme ontwikkelingen meegemaakt door het ontwikkelen van kijkoperaties (laparoscopie). Waar vroeger een grote snede in de buik nodig was, kan nu met buisjes van 5 tot 10 mm worden geopereerd. Samen met de MDL-artsen worden zo kwaadaardige gezwellen uit de maag verwijderd.

Kijk mee met een maagkanker operatie film.

 

Voor de behandeling van maagkanker is, net als bij alle andere kwaadaardige aandoeningen in de buik, een overleg tussen de verschillende specialisten (een multidisciplinair overleg).

 

Ontstekingen van de darm

Meestal begint de behandeling bij de MDL-artsen met een darmonderzoek (coloscopie) waarna de diagnose wordt gesteld. Dit kan zijn de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of een ontsteking van de uitstulpsels van het S-vormige deel van de dikke darm (diverticulitis sigmoïd). Bij de meeste patiënten kan met medicijnen de ziekte tot rust komen, soms is een operatie nodig. Ook dan kan vaak met een kijkoperatie het zieke deel van de darm worden verwijderd.

Film: Meekijken met een diverticulitis operatie (ontsteking van de darm)

 

Breuken van het middenrif

Al langer is bekend dat de galblaas en galstenen met een kijkoperatie verwijderd kunnen worden.

Film: Meekijken met een galblaas operatie

 

Ook grote breuken van het middenrif (waardoor eten en zuur in de slokdarm terugvloeien) herstellen wij met een kijkoperatie. U hoeft daarbij vaak niet langer dan twee dagen in het ziekenhuis te blijven.

Film: Meekijken met een hernia diafragmatica operatie (breuk middenrif)

 

Ook bij deze behandelingen werken wij nauw samen met de MDL-artsen in ons ziekenhuis.

 

Verzakkingen van de endeldarm

Verzakkingen van het laatste deel van de darm (endeldarm) en de baarmoeder behandelen wij samen met de gynaecologen door een kijkoperatie. Vaak is het mogelijk om de endeldarm en zo nodig de baarmoeder met een matje opnieuw te fixeren (vast te zetten).

 

Problemen bij de stoelgang

Vaak kunnen wij u op een eenvoudige wijze van vervelende klachten zoals pijn en bloedverlies afhelpen. Als u ouder bent dan 50 jaar zal de MDL-arts eerst een darmonderzoek (coloscopie) verrichten. Daarna kunnen met 'rubber bandjes' de meeste problemen worden opgelost door de aambeien als het ware af te binden.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Onze afdeling heeft onderzoek gedaan naar de beeldvorming (MRI) van patiënten met kanker van de endeldarm, de kwaliteit van leven bij patiënten met kanker van de dikke darm die een stoma krijgen en doet onderzoek om het proces bij de diagnostiek van darmkanker te verbeteren.

 

Wij bestuderen vermoeidheidsklachten die kunnen blijven na een operatie voor darmkanker. Ook kijken wij hoe de onderzoeken vóór de operatie van een blinde darmontsteking het beste kunnen plaatsvinden. VieCuri doet ook mee aan een drietal onderzoeken naar de behandeling van ontstekingen van het S-vormige deel van de dikke darm (diverticulose van het sigmoïd). 

 

U kunt worden gevraagd om mee te doen aan een onderzoek. Dit is altijd vrijwillig en u moet zich nooit verplicht voelen om mee te doen.

 

 

 

 

 

Scroll voor meer informatie