Chirurgie
Contact Chirurgie

Locatie Venlo

routenummer 75

(077) 320 68 80

 

Locatie Venray

routenummer 12

(0478) 52 24 08

Locatie Venlo

(077) 320 59 30

 

Locatie Venray

(0478) 52 21 30

Locatie Venlo
(077) 320 64 11

routenummer 39

 

Locatie Venray

(0478) 52 21 30

routenummer 84

Operatie

Behandeling

Zoals voor bijna alle kankersoorten zijn er voor borstkanker grofweg drie soorten van behandeling: operatie, bestraling en chemotherapie.

 

Chirurgie

Als bij borstkanker een operatie noodzakelijk is, is het streven om uw borst zoveel mogelijk te besparen. Een borstsparende operatie is niet in alle situaties mogelijk. Uw arts zal dit uitvoerig met u bespreken.

   

Operaties met veel aandacht voor cosmetiek

Op de ziekenhuislocaties in Venlo en Venray worden in zeer ervaren chirurgische teams de borstkankeroperaties verricht. Grofweg zijn er twee verschillende operaties mogelijk bij borstkanker: een borstsparende operatie of een borstverwijderende operatie. Bijzonder in VieCuri is dat tijdens de borstverwijderende operatie, de plastisch chirurg bij de operatie aanwezig is om direct al de borstreconstructie te doen.

 

Nieuwe techniek

Paul Nijhuis, chirurg-oncoloog in VieCuri, ontwikkelde onlangs een bijzondere innovatieve operatietechniek voor borstsparende operaties, de zogeheten NIL-techniek: ‘Nearly Invisible Lumpectomy’. Bij een borstsparende operatie ontstaat vaak een litteken of een indeuking, die een vervelende herinnering kunnen bieden.

In de nieuwe techniek, gebaseerd op ervaringen in de plastische chirurgie, is er sprake van een bijna onzichtbare tumorverwijdering. Er wordt een snee aan de onderkant van de borst gemaakt in de borstplooi of aan de zijkant van de borst. Van daaruit wordt de plek naar de tumor gezocht en is het litteken dat dan ontstaat onzichtbaar, omdat ofwel de arm ofwel de borst het litteken bedekt.

  

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met stoffen die we cytostatica of chemotherapeutica noemen. Deze middelen kunnen kankercellen doden of de groei van kankercellen remmen.

 

Op de Oncologische Dagbehandeling op locatie Venlo vinden alle chemotherapieën plaats. De chemotherapieen worden volgens landelijk beleid ingezet.

 

Er wordt veel geïnvesteerd in onderzoek. Onder leiding van internist-oncoloog Yes van de Wouw levert het ziekenhuis een bijdrage aan verschillende studies van nieuwe therapieën. Het ziekenhuis loopt dan ook voorop bij alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chemotherapie.

 

Bestralingsbehandeling

Na een borstsparende operatie vindt er in principe altijd bestralingbehandeling plaats. Ook bij verwijdering van de borst is bestraling in bepaalde situaties nodig. Soms is het nodig om lymfekliergebieden te bestralen.

 

Depandance MAASTRO clinic

Sinds de komst van het bestralingscentrum van MAASTRO op het ziekenhuisterrein van VieCuri medio 2012, kan het ziekenhuis een totaalpakket aan borstkankerzorg bieden. Het biedt de patiënten veel gemak. Zeker vanuit de regio Noord-Limburg bespaart het de patiënten veel reistijd voor de bestralingsbehandelingen die vaak maar een paar minuten duren.

 

Het gerenommeerde MAASTRO heeft nauwe samenwerking met het academisch ziekenhuis Maastricht. Zij bieden innovatieve technieken en apparatuur.

  

Hormoontherapie

Hormoontherapie kan aanvullend op ander behandelingen gegeven worden om kans op genezing te vergroten en terugkeer te verkleinen.

 

Nazorg

Na de behandeling van borstkanker blijft u 5 tot 10 jaar onder controle. Daarbij hoort een jaarlijkse mammografie. Bij de controles komt ook aan de orde of u hinder heeft van bijwerkingen, moeheid, angsten of klachten van somberheid.

 

Middels het periodiek invullen van vragenlijsten helpt u ons een indruk te krijgen of u extra begeleiding nodig heeft. Een revalidatieprogramma kan veel mensen helpen de draad weer op te pakken na de behandeling van kanker. Daarnaast kan een steuntje in de rug van de psycholoog soms waardevol zijn.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

Houd rekening met het volgende:

  • Kom alleen (tenzij begeleiding noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Draag een mondneusmasker tijdens uw gehele bezoek
  • Desinfecteer regelmatig uw handen: bij binnenkomst, tijdens uw bezoek en in ieder geval na toiletbezoek
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri:

 

Bereid u voor

 

Bezoekregeling

Bekijk hier de actuele bezoekregeling bij VieCuri

 

Bloedprikken? Prik zelf een datum!

Maak via www.mijnVieCuri.nl een afspraak voor bloedprikken bij ziekenhuis VieCuri in Venlo of Venray.

 

Maak een afspraak