Contact

Locatie Venlo

routenummer 71

(077) 320 68 80

Zorgverleners met gekleurde bloemen

Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Deze wordt in het ziekenhuis gemaakt op de afdeling Radiologie. Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek Borstkanker wordt er in een bus of een locatie ook een röntgenfoto van uw borsten gemaakt. Mocht vervolgonderzoek nodig zijn, dan wordt er in het ziekenhuis vaak nogmaals een mammografie gemaakt.

 

Mammograaf

 

Voor de mammografie moet u zich van boven uitkleden. De foto's worden staand of zittend gemaakt. Om het weefsel in de borst beter zichtbaar te maken, wordt uw borst tussen twee platen platgedrukt. Het vastzetten van de borst kan vervelend en soms zelf pijnlijk zijn. Als de foto's gemaakt zijn, beslist de radioloog of er eventueel nog extra foto’s gemaakt moeten worden. 

 

U hoeft voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen. We vragen u om op de dag van het onderzoek uw borsten niet met bodylotion, poeders of zalf in te smeren. De borsten mogen namelijk niet glad zijn bij het maken van de röntgenfoto’s.

 

Dit filmpje laat duidelijk zien hoe een mammografie wordt gemaakt: https://youtu.be/k7i--O8_I2A

 

De radioloog beoordeelt de röntgenfoto’s op afwijkingen en zet ze daarna door naar uw huisarts. Van de radioloog of van uw huisarts hoort u zo snel als mogelijk de uitslag van de röntgenfoto’s.

 

Als de afwijkingen niet verdacht zijn en er geen verdenking is op kanker, neemt de huisarts de regie weer in handen.

 

Zijn er afwijkingen, dan is aanvullend onderzoek nodig om zeker te weten wat er aan de hand is. De huisarts verwijst u nu door naar het ziekenhuis waar aanvullend onderzoek uitsluitsel geeft op de vraag of u daadwerkelijk borstkanker hebt.  

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer