Contact

Locatie Venlo

routenummer 71

(077) 320 68 80

Zorgverleners met gekleurde bloemen

Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Deze wordt in het ziekenhuis gemaakt op de afdeling Radiologie. Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek Borstkanker wordt er in een bus of een locatie ook een röntgenfoto van uw borsten gemaakt. Mocht vervolgonderzoek nodig zijn, dan wordt er in het ziekenhuis vaak nogmaals een mammografie gemaakt.

 

Mammograaf

 

Voor de mammografie moet u zich van boven uitkleden. De foto's worden staand of zittend gemaakt. Om het weefsel in de borst beter zichtbaar te maken, wordt uw borst tussen twee platen platgedrukt. Het vastzetten van de borst kan vervelend en soms zelf pijnlijk zijn. Als de foto's gemaakt zijn, beslist de radioloog of er eventueel nog extra foto’s gemaakt moeten worden. 

 

U hoeft voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen. We vragen u om op de dag van het onderzoek uw borsten niet met bodylotion, poeders of zalf in te smeren. De borsten mogen namelijk niet glad zijn bij het maken van de röntgenfoto’s.

 

Dit filmpje laat duidelijk zien hoe een mammografie wordt gemaakt: https://youtu.be/k7i--O8_I2A

 

De radioloog beoordeelt de röntgenfoto’s op afwijkingen en zet ze daarna door naar uw huisarts. Van de radioloog of van uw huisarts hoort u zo snel als mogelijk de uitslag van de röntgenfoto’s.

 

Als de afwijkingen niet verdacht zijn en er geen verdenking is op kanker, neemt de huisarts de regie weer in handen.

 

Zijn er afwijkingen, dan is aanvullend onderzoek nodig om zeker te weten wat er aan de hand is. De huisarts verwijst u nu door naar het ziekenhuis waar aanvullend onderzoek uitsluitsel geeft op de vraag of u daadwerkelijk borstkanker hebt.  

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Draag een mondneusmasker tijdens het gehele ziekenhuisbezoek
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker bij de ingang van het ziekenhuis. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis. 
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer