Contact

Locatie Venlo

routenummer 71

(077) 320 68 80

Zorgverleners met gekleurde bloemen

Bijwerkingen chemotherapie

Welke bijwerkingen kunt u verwachten?

Het doel van chemotherapie is kankercellen te doden, met zo min mogelijk schade voor de normale cellen. Kankercellen zijn hierdoor niet meer in staat om zich te herstellen, maar normale cellen vaak wel. Veel voorkomende bijwerkingen van chemotherapie zijn haaruitval, bloedarmoede, slijmvliesirritatie, misselijkheid of braken en allergische reacties. Gelukkig zijn deze bijwerkingen meestal maar tijdelijk en verdwijnen ze in principe na het beëindigen van de chemotherapie. Bovendien kunnen veel bijwerkingen tegenwoordig redelijk tot goed worden tegengegaan met speciaal hiervoor ontwikkelde medicijnen, bijvoorbeeld antimisselijkheid middelen, antidiarree middelen, enzovoorts. De bijwerkingen die kunnen worden veroorzaakt door chemotherapie bij de behandeling van borstkanker verschillen niet alleen per product maar zijn ook afhankelijk van de toegediende dosis (hoeveelheid), schema, duur, combinatie met andere middelen en ook de individuele gevoeligheid van de patiënt. Meer informatie over specifieke bijwerkingen, vindt u onder het kopje 'Medicijnen'.

 

Blauwe tabletten uit een glas

 

Haarverlies

Een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie is het tijdelijk geheel of gedeeltelijk verliezen van uw haar. Uw oncoloog of oncologieverpleegkundige kunnen u informeren over de ervaringen met haarverlies als gevolg van de kuur die u krijgt. Als de chemotherapie voorbij is, beginnen de haren normaliter weer binnen enkele maanden te groeien. In de meeste gevallen heeft de chemotherapie geen nadelige invloed op de haargroei of op de kwaliteit van het nieuwe haar.

 

Voor de periode waarin u weinig of geen haar heeft, kunt u een pruik (haarwerk) aanschaffen. Een goede pruik kost veel geld en wordt vaak maar deels vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar hoeveel vergoeding u krijgt. Tijdens het informatiegesprek met de oncologieverpleegkundige kunt u een machtiging voor de pruik krijgen. Deze machtiging heeft u nodig om de vergoeding van uw zorgverzekeraar te krijgen.

 

Wilt u (even) geen pruik dragen dan zijn hoeden, petjes en sjaaltjes een mooi alternatief. Vraag de oncologieverpleegkundige naar informatie en adressen van winkels in de regio.

 

Bij een aantal chemokuren waarbij haarverlies ontstaat, bieden wij hoofdhuidkoeling aan. Door de hoofdhuid te koelen tijdens de chemotherapie kan haaruitval verminderd of voorkomen worden.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer