Borstexpertisecentrum

Contact

Locatie Venlo

routenummer 71

(077) 320 68 80

Zorgverleners met gekleurde bloemen

Borstoperaties

Een borstoperatie

Met een borstoperatie wordt de tumor en eventuele aangetaste oksellymfeklieren zo volledig mogelijk verwijderd. Omdat tijdens de operatie niet te zien is of het weefsel net buiten het tumorgebied vrij is van kankercellen, neemt de chirurg ook een laag schijnbaar gezond weefsel weg, als een soort van veiligheidsmarge. Het ruim opereren vergroot de kans dat alle kankercellen inderdaad weg zijn.

 

Soms zijn meerdere operaties nodig. Blijken er na de ingreep bij het weefselonderzoek onder de microscoop dan toch nog tumorresten aanwezig te zijn rond het snijvlak, dan kan bestraling in zo’n situatie ook een optie zijn. Ook kan het gebeuren dat ondanks de ingreep de tumor later toch weer op dezelfde plek terugkomt. Daarom blijft u na de behandeling een aantal jaren onder controle (lichamelijk onderzoek, en een jaarlijkse mammografie).

 

Borstbesparende of borstverwijderende operatie

Als u in aanmerking komt voor een operatie zijn er twee behandelmethoden: borstsparend of borstverwijderend. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor en de grootte van uw borst overlegt de chirurg met u welke behandeling in uw situatie het beste is. Een borstsparende behandeling is altijd in combinatie met radiotherapie.

 

Tan-line rug

 

Soms is verwijdering van de borst de enige manier om de tumor volledig weg te halen. Ook genetische aanleg voor borstkanker kan soms een reden zijn voor verwijdering van de borst(en).

 

In de onderstaande video vertellen Drs. Sawor, Dr. Deliaert (plastisch chirurgen) en Dr. Vogelaar (chirurg-oncoloog) meer over borstkanker en de verschillende behandelingsmethodes.

 

Video Borstkanker wat nu?

 

De chirurg zal altijd in overleg met u bepalen welk type ingreep de voorkeur heeft. In principe zijn beide behandelmethoden even veilig. In dat geval laat de chirurg de keus voor de operatie van uw eigen voorkeur afhangen. Om een goede en weloverwogen beslissing te nemen, kunt u gebruikmaken van het platform Borstkanker keuzehulp. Dit is een website (https://www.borstkanker.keuzehulp.nl) die speciaal is ontwikkeld om patiënten en behandelaren te ondersteunen bij het maken van een onderbouwde behandelkeuze.

 

Voor meer informatie over beide ingrepen klikt u hier.

 

De operatie

U wordt door een verpleegkundige in een bed naar de operatiekamer gebracht. Daar wordt nogmaals gecheckt voor welke soort ingreep u daar bent. Vervolgens zorgt de anesthesist ervoor dat u in slaap valt. De huid wordt gedesinfecteerd en de chirurg voert de ingreep uit. Hierna wordt de huid gesloten en gehecht met oplosbare onderhuidse hechtingen. Het verwijderde weefsel wordt voor nader onderzoek naar het laboratorium gebracht. Soms blijft een slangetje in de borst en/of oksel achter om bloed of wondvocht af te voeren. Dit wordt een ‘drain’ genoemd. Afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht wordt de drain een of enkele dagen na de operatie verwijderd. Soms is het mogelijk om met de drain naar huis te gaan, de mammacare-verpleegkundige licht dit in het voorgesprek nader toe.

 

Complicaties

Na een operatie bestaat er een risico op een wondinfectie. Bij zo’n infectie is de wond rondom rood, gezwollen, voelt warm aan en u heeft koorts. Er bestaat een kleine kans op een nabloeding. Hierbij zwelt de geopereerde borst in korte tijd op. Verder is er bij operaties altijd een risico op bijvoorbeeld trombose of longontsteking. Wanneer u klachten heeft, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de mammacare-verpleegkundige of uw behandelend chirurg van de mammapoli; buiten kantooruren en in het weekend met de afdeling Spoedeisende Hulp (077) 320 58 10. Hier kunt u vragen naar de dienstdoende arts-assistent chirurgie.

 

Borstreconstructie

In het Borstexpertisecentrum kan aansluitend op de borstverwijdering een borstreconstructie volgen. Het zijn dan feitelijk twee ingrepen in één. Maar borstreconstructie kan ook in een latere fase. Een reconstructie kan met uw eigen weefsel of met implantanten. De plastisch chirurg bespreekt samen met u welke mogelijkheden het beste bij u passen.

 

Plastisch chirurg laat implantaat aan patiënt zien

 

De plastisch chirurgen van het Borstexpertisecentrum werken nauw samen. Specialisten van VieCuri, Laurentius, MUMC+ Maastricht en Zuyderland, locatie Sittard vormen een samenwerkingsverband. Op het gebied van borstreconstructie lopen zij in Nederland voorop, met name waar het de zogeheten 'DIEP-techniek' betreft.

 

Borstreconstructie met eigen weefsel

Bij een DIEP-operatie wordt de huid en het vet van de buik gebruikt om er een borst van te maken. De operatie vindt plaats met behulp van een microscoop. Meer informatie over een DIEP-operatie vindt u op www.dieplap.nl

 

Op 1 oktober 2014 werd in VieCuri een live DIEP-operatie uitgezonden, uitgevoerd door drs. John Sawor. Waarschuwing: de beelden kunnen confronterend zijn.

Bekijk hier de live borstreconstructie

 

 • Het is een lange, intensieve operatie die 4-6 uur duurt.
 • Er zijn twee littekens op buik en borst zichtbaar.

 

Borstreconstructie met implantaten

Bij een reconstructie met implantaten moet de huid vaak eerst worden opgerekt. Het implantaat wordt dan in de loop van tijd opgevuld met vloeistof. Als na een tijd de huid voldoende is opgerekt, kan het definitieve implantaat worden ingebracht.

 

Voordelen van een borstreconstructie met implantaten

 • Het is een korte operatie, de duur is ongeveer 1 uur.
 • Er zijn minder littekens.

 

Nadelen van een borstreconstructie met implantaten

 • Vaak meerdere operaties nodig.
 • Het materiaal is niet lichaamseigen.
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

 • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
 • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

 • VieCuri Venlo
 • VieCuri Venray
 • PanSana in Panningen
 • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
 • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer