Borstexpertisecentrum

Contact

Locatie Venlo

routenummer 71

(077) 320 68 80

Zorgverleners met gekleurde bloemen

Onderzoek

Borstkanker is een ziekte die vooral bij vrouwen voorkomt. Echter, ook mannen kunnen borstkanker krijgen (circa 1% van alle gevallen van borstkanker in Nederland betreft mannen). Zij ondergaan dezelfde onderzoeken als vrouwen.

 

Eendagsdiagnostiek

De ziekenhuizen VieCuri (Venlo, Venray) en Laurentius (Roermond) werken sinds 2019 nauw samen bij de behandeling van borstkanker. In het Borstexpertisecentrum kan op de locaties Venlo en Roermond (een deel van) de aanvullende onderzoeken op één dag plaatsvinden. U heeft dan eerst een gesprek met de arts/verpleegkundig specialist. Hierin krijgt u uitleg over wat er op deze dag bij u wordt onderzocht en wat de verdere procedure is.

 

Zorgverleners in overleg

 

Doorgaans vinden de volgende onderzoeken op één dag plaats:

 

Lichamelijk onderzoek: de chirurg of verpleegkundig specialist zal uw borsten zorgvuldig bekijken (inspectie) en bevoelen. Ook zal hij/zij onderzoeken of er sprake is van opgezette lymfeklieren in uw oksels of in uw hals.

 

Mammografie: er worden (mogelijk opnieuw) een of meerdere röntgenfoto’s van de borst met de verdachte plekjes gemaakt. Klik hier om meer te lezen over het maken van een mammografie.

 

Echografie: tijdens een echografie worden de borsten met geluidsgolven zichtbaar gemaakt op een monitor zodat er foto's van gemaakt kunnen worden. We vragen u om voor de echo uw bovenkleding uit te trekken. Eerst wordt er wat gel op de huid aangebracht voor de geleiding van de geluidsgolven. De gel is een doorzichtige pasta. De radioloog strijkt vervolgens met een speciaal apparaatje over de huid en maakt de foto's. Tijdens de echo van de borst bekijken we ook de oksel om eventuele afwijkingen in de okselklieren te onderzoeken. Het is een pijnloos onderzoek zonder vervelende bijwerkingen. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

 

Biopsie/punctie: bij een biopsie of punctie worden stukjes weefsel weggehaald van de plaats waar de afwijking zit. Bij een onderzoek worden een aantal biopten afgenomen. Vaak wordt daarbij de zogenoemde ‘dikke naald biopsie’ toegepast. Na een plaatselijke verdoving, maakt de arts een klein sneetje. Met een holle naald wordt nu een klein beetje weefsel weggehaald. In het laboratorium wordt dit weefsel onderzocht op de aanwezigheid van goedaardige of kwaadaardige cellen. Dit heet pathologisch onderzoek.

 

Aanvullend onderzoek (MRI)

Soms lukt het niet om in één middag alle onderzoeken of te ronden. Soms is er aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een MRI-scan. Is dat het geval, dan wordt er een nieuwe afspraak met u gemaakt.

 

Patiënt in MRI scan

 

Spanning en onzekerheid

Het kan enige tijd duren voordat u alle noodzakelijke onderzoeken heeft gehad. Daarna zal duidelijk worden of er sprake is van een goed- of kwaadaardige afwijking.

Deze periode van onderzoeken kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen, zowel bij u als bij uw naasten. Het helpt als u weet wat er bij de verschillende onderzoeken gaat gebeuren. De basisinformatie daarover vindt u op deze website. Maar u wilt mogelijk meer weten. Vraag er daarom gerust naar op de afdelingen waar de verschillende onderzoeken plaatsvinden.

Scroll voor meer informatie