Patiënt in wachtruimte

Digitale museumrondleiding voor ziekenhuispatiënten

Datum: 14 april 2023

Eens per week komt een vrijwilliger van het Limburgs Museum langs in ons ziekenhuis om een soort 'digitale rondleiding door het museum' te geven. Geriater Reka Csepan-Magyar: “Ik ben ontzettend blij met dit initiatief. De activiteit is een verrijking op de medische zorg die we bieden aan de kwetsbare ouderen. Het prikkelen van de mensen zorgt voor een beter dag- en nachtritme, het zorgt voor zingeving en draagt uiteindelijk bij aan een betere gezondheid en herstel van de patiënt. Patiënten en hun naasten zijn blij met de extra aandacht.” Het initiatief bij VieCuri wordt mede mogelijk gemaakt door VieAmi, vrienden van VieCuri. De proef wordt verlengd en uitgebreid naar andere zorginstellingen en ziekenhuizen.

 

Met de digitale tafel worden op locatie rondleidingen gegeven aan mensen met geheugenproblemen. Het museum verzorgde al eerder de digitale rondleidingen bij verschillende zorginstellingen. De museumtafel werd in 2022 voor het eerst ingezet. Onder begeleiding van een opgeleide rondleider krijgen patiënten een digitale blik in de collectie van het museum en worden er met vragen en gesprekken herinneringen opgehaald. Er ontstaan waardevolle gesprekken. Bovendien is het een uitkomst voor mensen die niet meer in staat zijn naar het museumgebouw toe te komen. Vorig jaar werden er met behulp van de tafel al 78 digitale rondleidingen verzorgd.

 

 

Ziekenhuis

De proef om de digitale rondleidingen ook in ziekenhuizen te doen, werd in januari uitgevoerd bij VieCuri. Vanaf nu kunnen ziekenhuizen in heel Limburg zich aanmelden voor de rondleidingen.  Zorginstellingen die een gratis Onvergetelijk-rondleiding willen boeken, kunnen zich melden bij reserveringen@limburgsmuseum.nl.

Digitale museumrondleiding voor ziekenhuispatiënten groepsfoto
Scroll voor meer informatie