Patiënt in wachtruimte

Hoe meer je traint, hoe beter je in een stresssituatie kunt handelen

Datum: 29 september 2022

Als mens blijf je je hele leven lang leren. Dat principe omarmt VieCuri voor de volle honderd procent. Niet voor niets is VieCuri een opleidingsziekenhuis. Alle medewerkers, of je nu veel of weinig ervaring hebt, blijven zichzelf ontwikkelen met als doel de zorg continu naar een hoger plan te tillen. Van grote meerwaarde daarbij is het simulatiecentrum, waar wordt getraind hoe te handelen in een acute situatie.

 

Iemand die de ontwikkeling van VieCuri als opleidingsziekenhuis vanaf het prille begin heeft meegemaakt, is de 65-jarige Joke Geelen. Ze begon in 1974 met haar opleiding tot verpleegkundige. In 1978 werd ze ook praktijkbegeleider voor studenten. “Sinds die tijd ben ik betrokken bij alles wat binnen VieCuri te maken heeft met leren in de praktijk”, vertelt Joke, die onlangs met prepensioen ging.

 

Leren in de praktijk
Joke is een groot voorstander van leren in de praktijk. “Toen ik begon als praktijkbegeleider, werkte ik zelf nog tien jaar mee op de afdeling. Ik zette het leertraject mee op en begeleidde leerlingen intensief.” In de jaren negentig veranderde het opleidingsstelsel en gingen verpleegkundigen naar het mbo en hbo. “We merkten dat de nieuw gediplomeerde verpleegkundigen soms bepaalde vaardigheden misten om volgens onze kwaliteitsnormen aan de slag te gaan. We moesten hen verder trainen in de praktijk. Daarnaast besloten we meer vorm te geven aan het concept van een leven lang leren. Daarom begonnen we in 2000 met vaardigheidsonderwijs en -trainingen. Niet alleen van startende maar ook van ervaren VieCuri-collega’s.” Toen VieCuri de erkenning kreeg als topklinisch opleidingsziekenhuis (de STZ-status) gaf dit het leren in de praktijk vleugels. Joke: “STZ is de vereniging van topklinische ziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg. Aan deze erkenning was verbonden dat wij moesten beschikken over een Leerhuis. Dat werd in 2008 geopend en zo beschikte VieCuri weer over leslokalen waar praktijktrainingen worden gegeven.”

 

Levensechte trainingen
Het simulatiecentrum, geopend in december vorig jaar, is een volgende stap op weg naar een leven lang leren. “Tijdens een acute noodsituatie moeten mensen van diverse afdelingen optimaal samenwerken. Het is van levensbelang om dat goed te trainen”, legt Joke uit. “Door allemaal op dezelfde manier te werken, spreek je als het ware dezelfde taal in een stresssituatie. In het simulatiecentrum volgen onze zorgprofessionals daarom levensechte trainingen, bijvoorbeeld door de inzet van virtual reality.”

 

Joke Geelen: ‘Tijdens een acute noodsituatie moeten mensen van diverse afdelingen optimaal samenwerken. Het is van levensbelang om dat goed te trainen.’

 

Van stagiair naar Physician Assistent
Dat beaamt ook Ruud Cootjans, die onlangs een training in het simulatiecentrum volgde. Ruud liep in 2014 tijdens zijn verpleegkunde opleiding stage bij VieCuri. “Tijdens die stage werd ik goed begeleid. Uiteindelijk ging ik na mijn hbo-Verpleegkunde én verpleegkundige vervolgopleiding aan de slag bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Maar sinds 2021 ben ik weer terug bij VieCuri.” Ruud werkt nu als Physician Assistant op de afdeling cardiologie. “Dit is een relatief nieuw beroep waarin je een soort zaalarts-functie hebt. Als onderdeel van mijn master loop ik nu binnen VieCuri diverse stages en uiteindelijk ben ik in februari 2024 klaar met de opleiding. Het is heel leerzaam hoe ik tijdens deze master veel verschillende aspecten van de zorg kan ervaren. VieCuri biedt in vergelijking met andere ziekenhuizen relatief veel Physician Assistants de ruimte om zich binnen het ziekenhuis te ontwikkelen, daar wordt echt tijd en aandacht aan besteedt.”

Samen leren door simuleren

“Binnen de acute zorg heb je de zogeheten ABCDE-systematiek,” vertelt Ruud. “Deze training zorgt dat je via een vastgesteld stappenplan de vitale functies van een patiënt checkt. Zo kun je snel achterhalen wat er speelt én behandelen wat het meest urgent is. Ook essentieel is de Advanced Life Support-training. Dit is een uitgebreide reanimatiecursus voor artsen en verpleegkundigen. We trainen dit in het simulatiecentrum zo levensecht mogelijk. Er ligt weliswaar een pop in het ziekenhuisbed en geen echt mens. Maar het benadert zoveel mogelijk de echte situatie. De hightech-poppen kunnen ademen, blauw aanlopen en kreunen van de pijn. En je kunt dus ook allerlei metingen doen zoals bloeddruk en hartfrequentie. Dit is heel nuttig. Hoe meer een vaardigheid een automatisme wordt, hoe meer ruimte je in je hoofd over hebt tijdens een acute situatie. En je leert goed samenwerken met collega’s, ook van andere afdelingen.”

 

Ruud Cootjans: ‘Hoe meer vaardigheid en automatisme wordt, hoe meer ruimte je in je hoofd over hebt tijdens een acute situatie.’

Joke Geelen in het simulatiecentrum
Scroll voor meer informatie