Patiënt in wachtruimte

Uitbreiding zorg aan huis met immunotherapie bij longkanker

Datum: 21 oktober 2022

“Voortaan komen we bij jullie op de koffie.” Met een mok en een zakje stroopwafels als ludiek cadeautje reden oncologieverpleegkundigen gisteren naar hun eerste patiënten. Voortaan kan een aantal patiënten met longkanker die immunotherapie krijgen, deze ook thuis ontvangen.

 

Minder stress

Oncologieverpleegkundigen van de dagbehandeling longoncologie rijden naar de patiënten toe en verzorgen de toediening van de geneesmiddelen. Zij blijven gedurende de hele behandeling bij de patiënt. In een stressvolle periode kan een thuisbehandeling veel rust en comfort geven. Bijkomend voordeel: als de oncologieverpleegkundige bij de patiënten thuis komt, kunnen eventuele problemen of vraagstukken die de patiënt en naasten bezig houden, worden besproken. Bepaalde onderwerpen worden in de thuisomgeving meer tastbaar of makkelijker bespreekbaar.

In overleg met de patiënt, de specialist en de verpleegkundige wordt bekeken of de patiënt in aanmerking komt voor de oncologische thuisbehandeling. Aan de thuisbehandeling zijn altijd voorwaarden verbonden in het kader van veiligheid. Er worden alleen middelen thuis aangeboden die weinig risico’s met zich meebrengen en een relatief korte inlooptijd hebben.

 

Achtergrond ziekenhuisverplaatste zorg door VieCuri

De dagbehandeling longoncologie is met deze zorg aan huis aangesloten bij het project ‘Ziekenhuis Verplaatste Zorg’ (ZVZ) binnen VieCuri. ZVZ maakt het mogelijk dat een klein aantal patiënten al sinds 2016 thuis immunoglobuline toegediend krijgt. Sinds vorig jaar zijn hier oncologische behandelingen en een behandeling tegen botontkalking aan toegevoegd. Door ZVZ kunnen er echt bijzondere dingen gedaan worden voor patiënten en bieden we maatwerk waar mogelijk.

 

Op de foto van links naar rechts: Chantal en Aimee (oncologieverpleegkundigen) en patiënte Marian.

 

Verpleegkundige bij patiënt thuis
Scroll voor meer informatie