Patiënt in wachtruimte

‘Ik ben ontzettend dankbaar voor al die geweldige mensen in de zorg’

Datum: 13 oktober 2022

De 74-jarige Maria Gevers uit Ysselsteyn kreeg in 2016 de diagnose borstkanker. Na zware chemokuren en een borstbesparende operatie in VieCuri en 23 bestralingen in de MAASTRO kliniek, krijgt ze nu al jaren hormoontherapie. Schilderen helpt haar om te gaan met de beperkingen die ze ervaart.

 

De chemotherapie en bestralingen waren voor Maria zwaar. Maar ook het herstelproces was en is een hele klus. “Ik krijg nu al ruim vijf jaar hormoontherapie en er komt nog twee en een half jaar bij. Ik blijf onder controle met scans en andere onderzoeken. Sinds de chemotherapie ervaar ik een ‘zombie-gevoel’. Het blijkt dat mijn hersencellen zijn beschadigd door de behandelingen. Dat beperkt me in mijn dagelijks leven. Het bedenken van gewone, normale taken kost veel moeite. Mijn hersenen werken heel traag, ik kan moeilijk omgaan met drukte en ben vaak heel moe.”

Genezen, maar verscheurd

Haar hobby, schilderen, was door de gevolgen van de behandelingen lastig op te pakken. “Er zat geen gevoel meer in mijn vingers, ik kon geen kwast meer vasthouden. En ik kon niet bedenken wat ik zou schilderen. Op een gegeven moment ben ik toch weer begonnen met een spons en stukken gescheurd papier die ik in de verf sopte. Ik probeerde altijd al te schilderen over periodes die moeilijk of juist mooi voor mij waren, het moest wel ergens over gaan. Dit schilderij ging over de bestraling. Het is een combinatie van papier scheuren, krijt en acrylverf. En het heet niet voor niks ‘genezen, maar verscheurd’. Het schilderen helpt me zeker om met de beperkingen die ik nu heb om te gaan.”

 

Dankbaar
”Ik ben ontzettend dankbaar voor al die geweldige mensen in de zorg, die al die tijd voor mij klaarstaan en mij erdoorheen gesleept hebben. Het schilderij geef ik daarom in bruikleen  aan de MAASTRO kliniek, waar een heel fijne sfeer heerst en ik me gerustgesteld voelde.”

 

Maria Gevers: ‘Dit schilderij gaat over de bestraling. Het is een combinatie van papier scheuren, krijt en acrylverf. En het heet niet voor niks ‘genezen, maar verscheurd.’’

Maria Gevers met het schilderij 'genezen, maar verscheurd'
Scroll voor meer informatie