Patiënt in wachtruimte

‘Dankzij de begeleiding heb ik grip op mijn klachten gekregen’

Datum: 7 oktober 2022

In 2017 kreeg de van oorsprong Poolse Krystyna Gorksa borstkanker. Helaas werden er vier maanden na de operatie in VieCuri, uitzaaiingen ontdekt. “Ze gaven me toen een half jaar, maar inmiddels ben ik al vijf jaar in behandeling. Onze lieve Heer heeft me extra tijd gegeven”, vertelt de positieve Krystyna.

Ondanks haar ziekte is Krystyna heel actief: als zzp’er runt ze het Service Point Poolse Migranten in Horst. Ze vertaalt onder andere brieven van het Pools naar het Nederlands. En ze helpt andere patiënten door bijvoorbeeld bij een doktersafspraak voor ze te tolken. “Ik praat niet zoveel over mijn ziekte en blijf als het kan bezig, vooral door anderen te helpen. Maar sommige dagen heb ik zoveel pijn dat ik niet naar buiten kan. Zonder morfinepleisters kan ik niet functioneren.”

Perspectief

“Dankzij alle begeleiding in het ziekenhuis ben ik geworden wie ik nu ben! Ik heb grip op mijn klachten gekregen. Mijn internist-oncoloog, mevrouw Werner, is fantastisch. Zij heeft me altijd perspectief gegeven. Nu geeft ze aan dat ze twijfelt of we door kunnen gaan met de chemo en hormoontabletten. Maar ze zegt direct: we moeten kijken of een andere behandeling nodig is. Als je dat hoort, dan geeft dat energie om dat aan te pakken. Ik word in november 75 jaar en doe er alles aan om beter te worden voor mijn kinderen en kleinkinderen!”

 

Krystyna Gorska: ‘Ik praat niet zoveel over mijn ziekte en blijf als het kan bezig, vooral door anderen te helpen.’

Krystyna Górska buiten bloemen plukken
Scroll voor meer informatie