Patiënt in wachtruimte

Arts-microbioloog Bram Lestrade gepromoveerd

Datum: 14 oktober 2022 |  wetenschappelijk onderzoek

Op vrijdag 7 oktober 2022 promoveerde arts-microbioloog Bram Lestrade aan de Radboud Universiteit in Nijmegen met zijn proefschrift getiteld ‘Epidemiology and clinical implications of triazole resistance in Aspergillus fumigatus’.

 

Bram Lestrade deed onderzoek naar de gevolgen van resistentie tegen de antischimmelmedicatie voriconazol en de gevolgen hiervan voor de behandeling van patiënten. Aspergillus fumigatus is een schimmel die overal voorkomt. Patiënten met een stoornis in het immuunsysteem kunnen de ingeademde schimmelsporen niet altijd goed klaren. Dit veroorzaakt een schimmelinfectie waarbij de schimmel in het longweefsel gaat groeien. Deze ziekte heet invasieve aspergillose, en kan dodelijk zijn. De voorkeursbehandeling bij deze ziekte is het medicijn voriconazol. Helaas zien we de laatste jaren een toename van resistentie van de Aspergillus fumigatus-schimmel tegen deze medicatie. Het onderzoek van Bram Lestrade toont aan dat er meer sterfgevallen zijn onder patiënten met een Aspergillus fumigatus-schimmelinfectie veroorzaakt door schimmels die resistent zijn tegen voriconazol, dan onder patiënten met een schimmelinfectie veroorzaakt door een 'gewone' Aspergillus-infectie. Bram Lestrade vraagt met zijn proefschrift aandacht voor een uniforme en gedetailleerde registratie van resistente schimmelinfecties. Hiermee kunnen we uiteindelijk beter vaststellen wat de voorkeurstherapie voor patiënten met aspergillose moet zijn.

 

VieCuri feliciteert doctor Bram Lestrade van harte met zijn promotie. 

 

Ben je benieuwd naar het hele onderzoek? Lees dan hier het proefschrift.

Voorkant proefschrift Bram Lestrade
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken