Patiënt in wachtruimte

'Wat zou u doen als u mij was?'

Datum: 7 november 2022

Wie voor een behandeling of onderzoek in VieCuri moet zijn, krijgt vaak te maken met keuzes. Een operatie, medicijnen, of toch nog liever even wachten? Doorbehandelen of stoppen? De tijd dat de dokter al dit soort knopen doorhakt, ligt al lang achter ons. Betere zorg begin bij een goed gesprek. Dat is de insteek van de campagne Samen Beslissen. VieCuri maakt zich sterk voor dit concept, dat draait om open en eerlijke communicatie.

 

 

Binnen Samen Beslissen overleggen arts en patiënt over de beste zorg en behandeling. Zo krijgt de patiënt meer ruimte en regie over zijn eigen behandeling. “Binnen het idee van Samen Beslissen komen we sámen met de patiënt tot een passende behandeling of ondersteuning van de ziekte. Dat is belangrijk! Want als iemand zich gezien en betrokken voelt, vergroot dat de therapietrouw. Ook stijgt de tevredenheid over de zorg”, begint cardioloog Geert Tjeerdsma. Om dergelijke gesprekken te voeren, ruimt Tjeerdsma extra tijd in tijdens het spreekuur. “Het is prettig als mensen zich goed voorbereiden op het gesprek. Bijvoorbeeld door vooraf een vragenlijstje op te stellen. Of door informatie op te zoeken via een patiëntenvereniging en patiëntenfolders. Ik raad ook altijd aan om iemand mee te nemen naar het gesprek, want met z’n tweeën onthoud je meer dan alleen.”

Onderbouwde keuze

Volgens de cardioloog vraagt Samen Beslissen ook wat van de dokters: “Wij moeten in heldere taal uitleggen wat een bepaalde aandoening inhoudt. Hoe is het ziekteverloop en wat zijn de consequenties van mogelijke behandelingen? Wat betekent een operatie? Is revalidatie nodig? En wat komt er bij de nazorg kijken? Pas als mensen goed en volledig zijn geïnformeerd, kunnen ze de best mogelijke keuze maken. Dan weten ze wat de voor- en nadelen van hun beslissing zijn.” De cardioloog merkt tegelijkertijd ook dat er patiënten zijn die dit soort beslissingen liever aan de arts overlaten. “‘Bent u nou de dokter of ben ik het?’, zeggen ze dan. Vaak vragen mensen mij: ‘Wat zou u doen als u mij was?’. Dat is een heel lastige vraag, want ieder mens en iedere situatie is weer anders.”

 

De tijd nemen
Door goed de tijd te nemen voor een dergelijk gesprek, hoopt Tjeerdsma om samen met de patiënt tot een weloverwogen besluit te komen. “Het laatste dat we willen, is dat iemand het idee heeft dat een bepaalde behandeling wordt opgedrongen.” Soms is de beste keuze niet de makkelijkste, weet de cardioloog. “Dokters wordt geleerd om te genezen, maar het kan ook een keuze zijn om alleen nog te verzorgen. Sommige mensen kiezen vooral voor een rustig uiteinde van het leven. Dat respecteren we. Bij die keuze betrekken we ook de huisarts, want vaak speelt deze een rol bij de laatste zorg. Hoe beter geïnformeerd en voorbereid iedereen is, hoe beter we kunnen voldoen aan de wensen van de patiënt.”


Samen Beslissen: dit kunt u zelf doen!

  • Bereid uw gesprek met de arts goed voor. Schrijf uw vragen op. Bijvoorbeeld: Welke opties zijn er? Wat zijn de voordelen én nadelen van behandelen? En wat gebeurt er als we niet gaan behandelen? Schrijf op wat voor u belangrijk is. Bijvoorbeeld als u zeker zelfstandig wil blijven wonen.
  • Neem iemand mee naar het gesprek.
  • Vraag of u het gesprek op uw mobiele telefoon mag opnemen om thuis alles rustig na te luisteren.
  • Bekijk na het gesprek uw online medisch dossier via www.mijnVieCuri.nl. Hier kunt u uitslagen van onderzoeken rustig nalezen en uw gegevens inzien. Is er een vervolgafspraak bij VieCuri gemaakt? De afspraakdetails kunt u ook in mijnVieCuri bekijken.

 

Campagne Samen Beslissen

In september vorig jaar is de landelijke campagne Samen Beslissen gestart. Niet alleen bij VieCuri wordt hier volop aandacht aan besteedt. De campagne richt zich ook op de huisartsenzorg, paramedische zorg en wijkverpleging. Dus laat uw mening horen en overleg met de zorgverleners. Zo voorkomt u twijfel of spijt over de gekozen behandeling en zorg.

 

Geert Tjeerdsma: ‘Pas als mensen goed en volledig zijn geïnformeerd, kunnen ze de best mogelijke keuze maken.’

Geert Tjeerdsma in gesprek met een patiënt
Scroll voor meer informatie