Patiënt in wachtruimte

VieCuri in publicatie over ‘De rookvrije zorg’

Datum: 31 mei 2022 |  leefstijl, zorg

Vandaag is de internationale ‘Stoppen met Roken-dag.’ VieCuri is sinds 2019 rookvrij en gynaecoloog Anika Dam is een van onze grote ambassadeurs. Als jonge arts pleegde ze een coup om het rookhok uit het ziekenhuis weg te krijgen. Toch pleit ze voor compassie bij het rookvrij maken van de zorg:

 

“We hebben het over mensen, en dit zijn mensen met een verslaving, een ziekte. En zo benader ik het ook. Zodat je naar een behandeling kunt kijken.” En rokers die in de knel zitten doordat steeds meer plekken rookvrij worden? “Dat hele roken moet uit het straatbeeld. Daar ben ik groot voorstander van. Maar bied wel de helpende hand. Doe niet denigrerend, daar heeft niemand wat aan. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zou het je gunnen dat je het niet zou hoeven.’ Dan geef je er een positieve draai aan. Compassie is belangrijk.”


De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) sprak in zeven interviews over de rookvrije zorg. Anika Dam is één van de geïnterviewden. Met een publicatie én een podcastserie biedt de NVZ inspiratie en handvatten om de zorg rookvrij te maken en te houden. Het gaat over dilemma's zoals (het recht op) rookpauzes, peukenoverlast op het terrein, rokende patiënten die wel wat anders aan hun hoofd hebben en de invloed van sociale media.


Link naar de publicatie (PDF).
Link naar de podcast.

Scroll voor meer informatie