Patiënt in wachtruimte

Etienne Cimmermans volgde hartrevalidatieprogramma: ‘Ik geef nu eerder mijn grenzen aan’

Datum: 2 mei 2022

Wie recent een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie heeft gehad, kan bij één van de verpleegkundig consulenten Hartrevalidatie advies krijgen over leefstijlveranderingen. Zij kunnen de patiënt eventueel doorverwijzen naar andere disciplines, zoals de fysiotherapeut, diëtist of psycholoog. In december 2019 onderging de toen 66-jarige Etienne Cimmermans een openhartoperatie. Hij werkte daarna aan zijn conditie onder begeleiding van de VieCuri-fysiotherapeuten en heeft zijn leefstijl permanent veranderd dankzij de adviezen.

 

In 2018 liep meneer Cimmermans een infectie met de streptokokkenbacterie op. Deze bacterie beschadigde zijn hartkleppen. De operatie om de hartkleppen te herstellen vond in december 2019 plaats. Daarna volgde hij begin 2020 in VieCuri een hartrevalidatieprogramma. “In het kader van dat programma werd mij concreet gevraagd wat ik wilde bereiken gedurende de zes weken van de revalidatie. Toen heb ik mezelf een aantal doelen gesteld. Eén daarvan was dat ik na zes weken twee kilometer wilde kunnen rennen. Ik heb altijd veel aan hardlopen gedaan en heb halve marathons gerend. Daarnaast vond ik het belangrijk dat de fysiotherapeuten me vertelden wat ik wel en niet meer kan en mag op het gebied van krachttraining en conditieopbouw.” Verpleegkundig consulent Hartrevalidatie Inge Laurijsen: “Wij kijken wat de patiënt wil verbeteren in zijn leven. De patiënt maakt zijn eigen keuzes en houdt daarmee zelf de regie, maar we kunnen wel bepaalde inzichten bieden en mensen motiveren om gezondere keuzes te maken.”

 

Samen trainen

Op maandag en donderdag trainde meneer Cimmermans de eerste maanden van 2020 samen met een aantal andere patiënten die ook het hartrevalidatieprogramma volgden. “Het eerste half uur trainden we individueel. De fysiotherapeuten vroegen altijd wat ik die dag wilde doen: trainen op de hometrainer, op de loopband of met gewichten. Het tweede halfuur van de training deden we oefeningen in groepsverband. We speelden volleybal en we hebben ook gevoetbald, erg leuk om te doen.”


Voorlichting

Meneer Cimmermans is tevreden over het programma, dat hij heel gevarieerd noemt. “We zijn in het kader van het hartrevalidatieprogramma ook naar diverse voorlichtingsmiddagen gegaan, waar een diëtist, een cardioloog, een fysiotherapeut en een psycholoog voorlichting gaven. Ik kan wel zeggen dat we meer dan voldoende informatie kregen. Je wordt er altijd beter van!” Nu, twee jaar later, kijkt hij nog steeds positief terug op het hartrevalidatieprogramma. “Ik vond het heel leuk om te doen en de begeleiding was heel goed. Voor mij was het een meetlat: ik wilde weten wat ik wel en niet kon. Eén van mijn doelen was om weer te gaan hardlopen. Alhoewel ik nu heel veel beweeg, is het hardlopen er echter nooit van gekomen.”

 

Tafeltennis

Toch zit de inmiddels 68-jarige niet stil. “Ik doe samen met mijn vrouw heel veel aan sport. We wandelen en fietsen veel. Ook heb ik een hometrainer om bij slecht weer binnen te fietsen. En we spelen thuis tafeltennis.” Hij heeft zich de afgelopen twee jaar prima gevoeld. “In de begintijd van de coronacrisis kregen mijn vrouw en ik ook corona, maar gelukkig in heel lichte mate. Ik voel me goed en heb zeker nog iedere dag profijt van de adviezen die ik tijdens de revalidatie kreeg. Naast het bewegen heb ik vooral geleerd mijn grenzen aan te geven. Naar je lichaam luisteren is heel belangrijk om op tijd pas op de plaats te maken.”

 

Op deze foto ziet u patiënt Etienne Cimmermans tijdens de groepsles badminton.

Op deze foto ziet u patiënt Etienne Cimmermans tijdens de groepsles badminton.

Op deze foto ziet u patiënt Etienne Cimmermans op de loopband.
Scroll voor meer informatie