Patiënt in wachtruimte

Meeslepende hoogwater podcast

Datum: 15 maart 2022

“Er was amper een lamp aan, amper geluiden, alleen maar alarmen van apparaten die uitgeschakeld waren en zuurstof die was afgeschakeld. Het was een heel vreemd gevoel, niet fijn.”

 

In deze meeslepende podcast van Pensioenfonds Zorg en Welzijn vertellen Jord, Wendy en Ruud openhartig over het dreigende hoogwater van juli 2021: https://bit.ly/3w8KYPo.

 

In juli 2021 bereikte de Maas een record, het water stond meer dan 5 meter boven de normale hoogte. Ziekenhuis VieCuri in Venlo ligt op een steenworp afstand van het kolkende water. Verpleegkundige Wendy was op dat moment aan het werk op de spoedeisende hulp: “De Maas was opeens heel dichtbij, het water bewoog met veel geweld. Bomen, caravans, alles kwamen voorbij.” Jord was die avond ook aan het werk op de spoedeisende hulp: “Ik heb er wel bij stil gestaan hoelang we hier niet meer zouden kunnen werken als het water echt het ziekenhuis binnen zou komen. Dan heb je het over weken, maanden.”

 

Op donderdagavond 15 juli ging het water nog sneller stijgen. Er was geen ontkomen meer aan, het ziekenhuis moest op vrijdag worden ontruimd. Ruud is crisiscoördinator bij VieCuri en had zijn handen vol aan de enorme logistieke operatie, waarbij het uiteindelijk om mensenlevens draait. 240 opgenomen patiënten werden geëvacueerd, het merendeel ging met ambulances naar ziekenhuizen elders in het land. “Het was een heftige gebeurtenis die veel indruk heeft gemaakt. Dit is iets wat wij als medewerkers, maar ook onze patiënten, niet snel vergeten.”

 

Werken in de zorg is vaak intens. En sommige gebeurtenissen maken extra indruk. Toch zijn het de verhalen die je maar zelden hoort. Want het werk gaat door. De volgende patiënt wacht…

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken