Patiënt in wachtruimte

Meeslepende hoogwater podcast

Datum: 15 maart 2022

“Er was amper een lamp aan, amper geluiden, alleen maar alarmen van apparaten die uitgeschakeld waren en zuurstof die was afgeschakeld. Het was een heel vreemd gevoel, niet fijn.”

 

In deze meeslepende podcast van Pensioenfonds Zorg en Welzijn vertellen Jord, Wendy en Ruud openhartig over het dreigende hoogwater van juli 2021: https://bit.ly/3w8KYPo.

 

In juli 2021 bereikte de Maas een record, het water stond meer dan 5 meter boven de normale hoogte. Ziekenhuis VieCuri in Venlo ligt op een steenworp afstand van het kolkende water. Verpleegkundige Wendy was op dat moment aan het werk op de spoedeisende hulp: “De Maas was opeens heel dichtbij, het water bewoog met veel geweld. Bomen, caravans, alles kwamen voorbij.” Jord was die avond ook aan het werk op de spoedeisende hulp: “Ik heb er wel bij stil gestaan hoelang we hier niet meer zouden kunnen werken als het water echt het ziekenhuis binnen zou komen. Dan heb je het over weken, maanden.”

 

Op donderdagavond 15 juli ging het water nog sneller stijgen. Er was geen ontkomen meer aan, het ziekenhuis moest op vrijdag worden ontruimd. Ruud is crisiscoördinator bij VieCuri en had zijn handen vol aan de enorme logistieke operatie, waarbij het uiteindelijk om mensenlevens draait. 240 opgenomen patiënten werden geëvacueerd, het merendeel ging met ambulances naar ziekenhuizen elders in het land. “Het was een heftige gebeurtenis die veel indruk heeft gemaakt. Dit is iets wat wij als medewerkers, maar ook onze patiënten, niet snel vergeten.”

 

Werken in de zorg is vaak intens. En sommige gebeurtenissen maken extra indruk. Toch zijn het de verhalen die je maar zelden hoort. Want het werk gaat door. De volgende patiënt wacht…

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray, bij PanSana in Panningen en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Vanaf maandag 1 augustus 2022 kunt u bij Regiopoli Horst (Het Zorghoes) alleen op afspraak terecht voor bloedafname.
Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer