Patiënt in wachtruimte

Behandeling met anti-epileptische medicatie tijdens coma na hartstilstand niet zinvol

Datum: 8 maart 2022 |  wetenschappelijk onderzoek

Tien tot twintig procent van de patiënten die na een hartstilstand in coma op de intensive care liggen, krijgt een vorm van epilepsie. Uit een grote studie (ook bekend als de TELSTAR studie) blijkt dat het toedienen van anti-epileptische medicijnen niet zinvol is. VieCuri heeft met tien andere ziekenhuizen samengewerkt aan dit onderzoek. Twee specialisten van VieCuri, Norbert Foudraine (intensivist) en Bert Kornips (neuroloog), zijn medeauteurs van het artikel, dat is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

 

Continue epilepsie

Tijdens EEG-metingen van comateuze patiënten blijkt dat bij zo’n 10 tot 20 procent na een hartstilstand hersenactiviteit wordt gemeten die lijkt op epilepsie. Het is bekend dat zo’n epilepsie-achtige hersenactiviteit wijst op ernstige hersenschade met een slechte prognose: ruim 80% van deze patiëntengroep overlijdt op de IC. Slechts 10% heeft alsnog een goede uitkomst. Het was echter lang onduidelijk of medicijnen tegen epilepsie de prognose konden verbeteren. De ene arts koos soms daarom wél voor behandeling met medicijnen tegen epilepsie, de andere niet. Uit deze studie onder 172 patiënten blijkt nu dat dergelijke medicatie geen beter herstel geeft.

 

Mogelijk veelbelovend bij een kleine groep

Bij een kleine groep van de patiënten in het onderzoek was heel specifieke epilepsie-achtige hersenactiviteit te zien. Deze activiteit leek nog meer op ‘gewone’ epileptische aanvallen dan de hersenactiviteit bij de overgrote meerderheid. Verdere studies zijn nodig om na te gaan of anti-epileptica in die gevallen wél helpen. De nu gepresenteerde uitkomsten zijn belangrijk voor de besluitvorming rondom behandeling, en daarmee ook voor keuzes die gemaakt worden op de intensive care.


Lees hier het hele artikel ‘Treating Rhythmic and Periodic EEG Patterns in Comatose Survivors of Cardiac Arrest’

Scroll voor meer informatie