Patiënt in wachtruimte

Handmassage bij patiënten kan stress en pijn verlichten

Datum: 23 juni 2022 |  Vrijwilligers

VieCuri start met een drie maanden durende pilot waarbij geschoolde vrijwilligers handmassage toepassen bij patiënten. Handmassage kan een positief effect hebben op het welbevinden van de patiënt.

 

In de zorg zijn we vooral gericht op functionaliteit als het op aanraking aankomt. We wassen, wrijven, verbinden en verzorgen. VieCuri ziet meerwaarde in het toepassen van handmassages als complementaire zorginterventie binnen het huidige pijnbeleid en ter vergroting van het comfort. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat complementaire zorg de aanpak van en omgang met pijn kan ondersteunen. Wanneer deze zorg wordt toegepast naast het medicatiegebruik van de patiënt kan het zorgen voor pijnreductie, afname van misselijkheid en minder angst.

 

Er zijn vijf vrijwilligers gevonden en geschoold voor dit project. Zij gaan aan de slag bij de verpleegafdeling Interne Geneeskunde en op de oncologische dagbehandeling. Verpleegkundigen op deze afdelingen bekijken welke patiënten in aanmerking kunnen komen voor handmassage. Zij handelen volgens het hiervoor opgestelde protocol en dragen de patiënten over aan de vrijwilligers. Zij maken kennis met de patiënten, introduceren de handmassage en passen deze toe. Dit zal circa een halfuur per patiënt in beslag nemen.

 

We wensen alle betrokkenen veel succes met deze mooie pilot en gaan ervan uit dat patiënten dit positief gaan ervaren.  

Scroll voor meer informatie