Patiënt in wachtruimte

Anterieure versus posterieure spinale correctie en fusies bij scoliose bij kinderen

Datum: 8 juli 2022 |  wetenschappelijk onderzoek

“Anterior versus posterior spinal correction and fusion for adolescent idiopathic scoliosis: Een systematische review en meta-analyse"

 

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat bij anterieure operaties voor adolescent idiopathic scoliosis (AIS) minder fusieniveaus nodig zijn en dat bloedverlies kan worden verminderd in vergelijking met posterieure AIS-chirurgie. Anterieure chirurgie kan echter de longfunctie schaden. Momenteel zijn er geen (systematische) beoordelingen waarin anterieure versus posterieure instrumentatie en spinale correctie en geïnstrumenteerde fusie voor de chirurgische behandeling van AIS. Daarom hebben we systematisch de literatuur over dit onderwerp beoordeeld, rekening houdend met de cochran-normen.

 

Het doel van deze studie is om te onderzoeken welke interventie (anterieure of posterieure spinale correctie en fusie) de beste functionele klinische uitkomst heeft (in termen van pijn, tevredenheid en functie van deelnemers), de beste radiografische resultaten en de laagste complicaties bij mensen met AIS.

 

Materialen en methodes

Engelstalige literatuur over selectieve fusiebehandeling van AIS die vóór januari 2019 is gepubliceerd, is opgehaald uit de databases PubMed, Embase, Cochrane en Medline. Er werd gezocht naar relevante artikelen over de chirurgische behandeling van idiopathische scoliose bij adolescenten. De zoekstrategieën (trefwoorden) zijn specifiek voor elke database ontwikkeld. Zoekopdrachten werden niet beperkt door taal, publicatiestatus (ongepubliceerd of gepubliceerd) of publicatiedatum. Er werd alleen gezocht naar onderzoeken bij mensen. Studies werden handmatig geselecteerd voor opname op basis van vooraf ingestelde criteria. Twee recensie-auteurs (MH en LS) voeren onafhankelijk de eerste screening op titel en abstract en vervolgens de selectiecriteria bij de artikelen.

 

Resultaten

Er werden 11.017 artikelen gevonden in de zoekopdracht en er werden 38 geschikte onderzoeken gevonden die anterieure versus posterieure instrumentatie en spinale correctie en geïnstrumenteerde fusie vergelijken bij mensen tussen 10 en 21 jaar oud. Viervan deze artikelen voldeden aan de Cochrane-criteria van een prospectieve studie of een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Van de 4 artikelen die voldeden aan de Cochrane-criteria, gingen er 3 over thoracale scoliose en 1 over (thoraco)lumbale scoliose. Curvecorrectie is vergelijkbaar in beide groepen, postoperatieve longfunctie is significant lager in de anterieure groep. Operatietijd en bloedverlies is significant hoger bij anterieure spinale fusie (plowerThan0,05). Geïnstrumenteerde niveaus zijn lager bij anterieure spinale fusie, maar is deze benadering beperkt geschikt. De ernst en het aantal complicaties zijn hoger voor de groep anterieure spinale fusie ) P lowerThan0,046).

 

Conclusies

Zowel anterieure als posterieure benaderingen zijn effectief voor de behandeling van AIS. Niet elk type en patroon van de Lenke curve is geschikt voor de anterieure benadering. Uit de resultaten die we in onze meta-analyse hebben gevonden, concluderen we dat in AIS een posterieure benadering het meest geschikt is in de gewone curvetypen. Het heeft het voordeel van een lager aantal complicaties, een kortere operatietijd, minder bloedverlies en een goede curvecorrectie.

 

Door: Hulsbosch M.H.H.M., Smals L.D.E.D.M., Willems P.C., Kleijnen J, de Bie R.A., Van Rhijn L.W.
MUMC+, Maastricht University Hospital, The Netherlands

Opengeslagen boek voor onderzoek
Scroll voor meer informatie