Patiënt in wachtruimte

Fractuurpreventiespreekuur brengt botontkalking aan het licht

Datum: 6 januari 2022

Wist u dat bijna de helft van de vijftigplussers met een botbreuk, een onderliggende botaandoening blijkt te hebben? Dankzij de inzet van het team van het fractuurpreventiespreekuur kan deze aandoening eerder opgespoord én adequaat behandeld worden. Zo wordt een volgende botbreuk, en daarmee veel leed en gezondheidsschade, mogelijk voorkomen.

 

Als iemand op oudere leeftijd iets breekt, heeft dat een grote impact op het leven. Verpleegkundig specialist Marsha van Oostwaard: “Naast dat iemand pijn heeft, is hij of zij ook beperkt in het doen en laten en kan soms niet meer zelfstandig wonen. Zelfs vroegtijdige sterfte kan een gevolg zijn van een ernstige breuk.”

 

Verder onderzoek

Het risico op een volgende fractuur is het allerhoogst direct na een botbreuk. Mensen uitnodigen voor het fractuurpreventiespreekuur is daarom heel effectief. “We nodigen iedere vijftigplusser uit die binnen VieCuri wordt behandeld voor een botbreuk. Op de afdeling Radiologie wordt allereerst een botdichtheidsmeting gedaan, een snel en pijnloos onderzoek waarmee we het kalkgehalte in het bot meten. Ook wordt er bloed geprikt. Veel patiënten op het fractuurpreventiespreekuur blijken een onderliggende aandoening te hebben waardoor de kans op botontkalking toeneemt. Bijvoorbeeld een snelwerkende schildklier of een vitamine-D tekort.”

 

Behandelplan op maat

Mensen vullen ook een uitgebreide vragenlijst in om mogelijke risicofactoren voor een botbreuk op te sporen, zoals een ziekte, medicatiegebruik of valrisicofactoren. “Maar we vragen ook naar het eet- en beweegpatroon van iemand.” Aan de hand van de uitslagen en antwoorden wordt een inschatting gemaakt op het risico van een volgende botbreuk. Is het risico verhoogd, dan volgt een behandelplan op maat. “Botontkalking is een chronische aandoening. De behandeling met medicijnen is vaak niet levenslang en de kans op bijwerkingen is veel minder groot dan de kans op een nieuwe breuk. Niet uitsluitend medicijnen zijn de oplossing; er is ook aandacht voor iemands voeding, beweegpatroon en andere zaken, zoals het risico op vallen. De patiënt blijft bij ons onder controle zolang nodig. Je voelt niet dat je botontkalking hebt en ook door de behandeling ga je je niet anders voelen. Wat wél verandert is dat je veel minder kans hebt op een volgende breuk!”

Internationale erkenning

Het team van het fractuurpreventiespreekuur is beloond met een gouden ster van de International Osteoporosis Foundation. VieCuri is het vierde centrum in Nederland dat deze hoogste kwaliteitserkenning ontvangen heeft.

 

Lucie Frijdal brak haar knie tijdens het wandelen: ‘Door vervolgonderzoek weet ik nu dat ik botontkalking heb’

De 55-jarige Lucie Frijdal uit Blerick maakte in februari een wandeling door de sneeuw. “Ik gleed uit, maar het ging helemaal niet hard. Waarschijnlijk is er een stuk ijs recht op mijn knie terechtgekomen, want toen ik wilde opstaan lukte dat niet. In het ziekenhuis bleek dat mijn knie gebroken was.”

 

Geluk bij ongeluk

Frijdal werd uiteindelijk twee keer geopereerd. Haar grote hobby, lange wandelingen maken, staat op een laag pitje, alhoewel ze inmiddels zo’n drie kwartier op rustig tempo kan lopen. “Na de operaties ging ik naar het fractuurpreventiespreekuur. Ik vond het een goed idee om een botdichtheidsmeting te doen, want ik wilde weten waar ik aan toe was. En inderdaad bleek ik botontkalking te hebben, waarvoor ik nu behandeld word.” Frijdal is heel blij dat ze naar het fractuurpreventiespreekuur is gegaan. “Anders had ik nooit geweten dat ik botontkalking heb, want je voelt er niets van. Dan was ik misschien over tien jaar gevallen en had ik een heup gebroken. Dan ben je verder van huis! Die val in de sneeuw zie ik als een geluk bij een ongeluk.”

 

Op deze foto ziet u patiënte Lucie Frijdal uit Blerick.

Op deze foto ziet u patiënte Lucie Frijdal uit Blerick.

Op deze foto ziet u patiënte Lucie Frijdal uit Blerick.
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer