Patiënt in wachtruimte

Contracten zorgverzekeraars 2023, stand van zaken VieCuri

Datum: 31 januari 2023

Ieder jaar sluiten zorgverzekeraars en ziekenhuizen contracten met elkaar af. Daarin wordt bepaald hoeveel zorg het ziekenhuis levert en tegen welke prijs. Voor u als patiënt is het belangrijk om te weten of VieCuri een contract heeft met de zorgverzekeraar van uw keuze.

 

Op deze pagina houden we u de komende periode op de hoogte over de voortgang van de contracten.

 

Moeizame onderhandelingen

Momenteel vinden er landelijk gesprekken plaats over de nieuwe ziekenhuis CAO per 1-2-2023. Ook hebben ziekenhuizen last van de stijgende energiekosten. Over dit laatste heeft de minister van VWS zich uitgesproken: ziekenhuizen ontvangen geen financiële tegemoetkoming. Deze twee financiële onzekerheden, maken dat de gesprekken die VieCuri met zorgverzekeraars voert over de nieuwe contracten ingewikkeld en moeizaam verlopen.

 

Status van de actuele onderhandelingen

Onderstaand leest u de status van de actuele onderhandelingen per zorgverzekeraar in een handig kleurenschema. Groen betekent dat we een contract hebben voor 2023. Oranje geeft aan dat we constructief in gesprek zijn over een contract 2023. Rood betekent dat we weliswaar in gesprek zijn, maar dat er op dit moment nog geen uitzicht is op een contract voor 2023.

 

Status zorgverzekeraars 31 januari 2023

 

Verwachting

VieCuri spant zich maximaal in om met alle zorgverzekeraars contracten af te sluiten. Als een patiënt niet weet of een onderzoek of behandeling wordt vergoed, of vragen heeft over het eigen risico, kan de zorgverzekeraar nadere informatie geven.

 

Budgetpolissen

Al eerder was bekend dat Zilveren Kruis en Caresq/EUCARE geen contract hebben met VieCuri voor de zogenaamde budgetpolissen. Uiteraard betreft dit niet de spoedzorg, daarvoor kunnen Zilveren Kruis- en Caresq/EUCARE verzekerden met een budgetpolis gewoon bij VieCuri terecht. Een overzicht van de verschillende (budget)polissen van Zilveren Kruis en Caresq/EUCARE staat op de website van VieCuri: klik hier.

 

Kies uw zorgverzekering met zorg

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. De patiënt betaalt echter altijd een eigen risico. Dit eigen risico is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. De meeste zorg die VieCuri verleent, valt onder de basisverzekering. Deze zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het ziekenhuis dient de rekening van de patiënt rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar.

 

Zonder contract is VieCuri genoodzaakt de rekening rechtstreeks aan de patiënt te sturen. Dat risico kan bij CZ aan de orde zijn in 2023.

 

Daarnaast biedt VieCuri zorg die niet in de basisverzekering zit. Zorg die niet als basiszorg wordt vergoed, betaalt de patiënt (deels) zelf, tenzij deze hiervoor een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Welke zorg men precies aanvullend kan verzekeren, hangt af van de betreffende verzekeringsvoorwaarden.

 

logo VieCuri
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken