Patiënt in wachtruimte

Veilig op pad met de fiets

Datum: 20 april 2022

Het aantal fietsers dat bij een ongeluk ernstig gewond is geraakt, is de afgelopen tien jaar met bijna een derde toegenomen. Dat concludeert kenniscentrum VeiligheidNL na onderzoek (klik hier voor meer informatie over dit onderzoek). Volgens VeiligheidNL speelt de elektrische fiets daarin steeds vaker een rol en lopen e-bikers meer risico op ernstig letsel dan slachtoffers op een gewone fiets. De meeste fietsongelukken met ernstige gevolgen zijn eenzijdig, aldus VeiligheidNL. Dat houdt in dat er geen andere verkeersdeelnemers bij betrokken zijn. Volgens VeiligheidNL is preventie essentieel om het aantal verkeersslachtoffers weer te laten dalen.

 

Ziekenhuis VieCuri sluit zich hierbij aan. Bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid en zelfredzaamheid. Zeker voor ouderen. Fietsen op een e-bike is een prima manier om actief te blijven. De artsen willen dat mensen vooral blijven fietsen, want dat is gezond. Het gaat erom dat het veilig gebeurt. Met een folder richt VieCuri zich samen met een aantal andere Limburgse partijen specifiek op e-bikers. De massale introductie van e-bikes in het verkeer heeft namelijk nogal wat veranderd, zowel voor de bestuurders van een elektrische fiets als voor andere weggebruikers. Zo is de snelheid van tegenliggers moeilijker in te schatten.

 

Tips om veilig op pad te gaan met de fiets

In de folder staan tips om veilig de weg op te gaan. Naast het gebruik van een fietshelm is dat bijvoorbeeld niet te hard rijden, de reactietijd is bij hoge snelheden veel korter. E-bikers moeten zich bovendien bewust zijn van het gewicht van hun fiets en zich niet laten afleiden door het display. Zie voor meer tips de folder.

 

Reportage Omroep Venlo 

Lottie van Kooten, arts op de spoedeisende hulp, ziet regelmatig patiënten voorbijkomen met letsel na een fietsongeval. 'Vooral breuken in heupen, schouders en sleutelbenen zijn veelvoorkomende verwondingen. Maar het komt ook regelmatig voor dat mensen op hun hoofd vallen.' Een val op het hoofd kan tot hersenletsel leiden, en dat wil VieCuri graag voorkomen. 'Met een helm is de kans op ernstig hersenletsel zo'n zestig procent lager. Dus het gebruik van helmen willen we zeker stimuleren.' Bekijk hier de reportage.

Scroll voor meer informatie