Patiënt in wachtruimte

Complexe jicht in de toekomst beter te herkennen en genezen

Datum: 1 september 2021 |  wetenschappelijk onderzoek, Onderzoekslijn reumatologie

Meer dan 10% van de 60-plussers in Nederland heeft last van jicht, een pijnlijke reumatische aandoening. Voor een goede behandeling is tijdige herkenning belangrijk. VieCuri verricht onderzoek zodat complexe jicht wereldwijd beter kan worden herkend. Daarnaast is uit innovatie onderzoek door VieCuri gebleken dat dapansutrile, een geheel nieuwe medicatielijn, een veilig en effectief nieuw medicijn is bij jichtaanvallen.

 

Iemand die met klachten van jicht bij de huisarts komt, krijgt gewoonlijk pijnstillers voorgeschreven. Hierdoor wordt de oorzaak van jicht nog niet aangepakt en kunnen er meer aanvallen komen. De aanvallen komen dan vaker en heftiger terug na verloop van tijd. Hierdoor gaat de patiënt meer pijnstilling gebruiken, wat slecht kan zijn voor de nieren en uiteindelijk 30% meer kans op hart- en vaatziekten geeft. Kortom, een neerwaartse spiraal. Wordt een patiënt echter snel en adequaat gediagnostiseerd en krijgt hij de juiste leefstijladviezen al dan niet met medicatie, dan is jicht goed te behandelen en zelfs te verhelpen.

 

Kristalherkenning verbeteren

Jicht ontstaat doordat de nieren uraat (zout van urinezuur) vasthouden. Uraat kan neerslaan in de vorm van kristallen in of rondom je gewrichten. Veel artsen hebben moeite met het herkennen van deze aanvallen en /of kristallen. Om daar verandering in te brengen, gaat VieCuri kristalherkenning verbeteren door middel van innovatief onderzoek. Dit wordt ondersteund door ReumaNederland, Universiteit Twente en een aantal investeerders. VieCuri start binnenkort met het aanleggen van een database met beelden van uraatkristallen en bijpassende spectrogrammen. Deze spectrogrammen worden gemaakt met een nieuwe techniek in de reumatologie: Ramanspectrografie. Op deze manier wordt het herkennen van kristallen objectief gemaakt en het herkenningsproces versneld. Met behulp van Artificial Intelligence worden kristallen op termijn automatisch en nauwkeuriger herkend; bepaalde soorten kristallen (zoals cholesterol of pyrofosfaat) worden dan bijvoorbeeld niet meer verward met uraatkristallen. Een patiënt kan eerder behandeld worden en complexe jicht wordt voorkomen. VieCuri bouwt op dit moment aan de hybride ramanspectrograaf zodat de database naar verwachting vanaf september 2021 gevuld kan worden met kristalbeelden van honderden patiënten, allereerst van VieCuri, maar uiteindelijk uit verschillende Europese ziekenhuizen. Dit onderzoek duurt ongeveer vier jaar.

 

Onderzoek naar beste jichtbehandeling: symptoomgestuurd of uraatgestuurd?

VieCuri is een nieuw onderzoek gestart met behulp van financiering door ZonMW. Hierbij wordt onderzocht wat de beste behandeling is voor jicht: symptoomgestuurd met behandeling met prednison of colchicine, of uraatgestuurd. Hierbij worden uraatverlagers voorgeschreven. De onderzoekers bekijken welke behandeling bij welke patiëntencategorie het beste aanslaat. Op dit moment zijn 50 patiënten van VieCuri al opgenomen in het onderzoek, en uiteindelijk is het doel 320 patiënten met medewerking van andere ziekenhuizen zoals in Tilburg, Amsterdam, Leeuwarden, Helmond, Maastricht en Nijmegen. De patiënten worden twee jaar lang gevolgd. Het onderzoek loopt tot 2025.


Onderzoek dapansutrile afgerond

VieCuri heeft het medicijnonderzoek naar de nieuwe jichtremmer Dapansutrile afgerond. Dit medicijn remt acute jichtaanvallen en is veiliger en effectiever dan huidige medicijnen. Zie de publicatie in The Lancet
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(20)30065-5/fulltext. Het veelvuldig voorgeschreven colchicine geeft soms vervelende bijwerkingen als misselijkheid; dapansutrile kent deze bijwerking niet. Dit middel zou ook weleens van betekenis kunnen zijn bij het behandelen van COVID-19 en Alzheimer. Hiervoor is nog veel onderzoek onderzoek nodig.

 

Jichtspreekuur

VieCuri heeft op dit moment circa 1200 jichtpatiënten in behandeling onder wie zo’n vijftig patiënten van buiten Limburg. Zij komen speciaal voor de proactieve behandeling door de reumatologen zoals dr. Tim L. Jansen naar VieCuri. De polikliniek Reumatologie organiseert wekelijks een jichtspreekuur. Daar krijgt de patiënt een maatwerkbehandeling, waarbij medicijnen worden voorgeschreven die ervoor zorgen dat alle kristallen in de gewrichten oplossen. Daardoor verdwijnen de jichtklachten.

Op deze afbeelding ziet een microscopisch beeld van jichtkristallen.
Scroll voor meer informatie