Patiënt in wachtruimte

'Mijn persoonlijke ervaring neem ik mee in mijn werk als communicatieadviseur in coronatijd'

Datum: 24 maart 2021

Ons ziekenhuis kent veel ‘stille krachten’. Mensen die achter de schermen enorme bergen werk verzetten. Het zijn onmisbare schakels. Vandaag het verhaal van Liset Spreuwenberg.

 

“Sinds drie jaar ben ik sr. communicatieadviseur en woordvoerder bij VieCuri. Ons team bestaat uit zeven collega’s en samen zijn we constant bezig met het verzamelen en verspreiden van relevante informatie richting o.a. patiënten, collega’s, de inwoners van onze regio en de pers.

 

Eind 2019 deden we met alle vijf de Limburgse ziekenhuizen een rampenoefening. Het scenario? Een dodelijk virus uit China dat het land binnenkwam, terwijl tegelijk een grote kermis werd gevierd, met een wijd verspreide virusuitbraak tot gevolg. Er waren, in die oefening, 125 opnames in VieCuri in Venlo en 40 doden. Ik weet nog dat ik toen dacht: beetje ‘over the top’. Nog geen half jaar later brak het coronavirus uit en dat was helaas nog vele malen ernstiger dan het zwartste scenario uit de oefening. Sindsdien ben ik zo goed als fulltime bezig met crisiscommunicatie.

 

Tijdens de eerste golf veranderden informatie en richtlijnen constant. Het was voor ons team een grote uitdaging om iedereen snel en goed te informeren. Hadden we net een landelijke maatregel vertaald naar VieCuri-beleid en gecommuniceerd met collega’s, was het de volgende dag alweer ingehaald door een nieuwe richtlijn.

 

Ook kregen we veel vragen van de pers. Die vragen zijn stuk voor stuk zorgvuldig beantwoord. We vonden het heel belangrijk om de buitenwereld goed te informeren over wat er gebeurde binnen de muren van ons ziekenhuis. Al helemaal wanneer niemand meer zomaar naar binnen mag.

 

In de eerste golf stond ik constant ‘aan’ en dat zag ik ook bij andere collega’s. Het was zo veel en alles voelde zo belangrijk. Natuurlijk hou je dat geen maanden vol. Ons team is toen in ploegendiensten gaan werken zodat we constant bereikbaar waren, in alle crisisoverleggen meedraaiden maar er ook ruimte ontstond om even af te schakelen.

 

De gevolgen van de corona-maatregelen kwamen voor mij persoonlijk heel dichtbij toen mijn vader eind vorig jaar een levensreddende operatie onderging. De operatie was zeer risicovol en er mocht maar één familielid bij hem op bezoek komen voordat hij werd geopereerd. Ons gezin bestaat uit vijf personen en het liefst wil je op zo’n moment allemaal samen zijn. Het kon misschien de laatste keer zijn. In die situatie ervaarde ik heel intens wat alle maatregelen doen met patiënten en hun naasten. Ik neem die ervaring mee in mijn werk als communicatieadviseur. Gelukkig verliep de operatie succesvol en gaat het nu weer goed met mijn vader.

 

Ik heb het afgelopen jaar veel kracht gehaald uit alle initiatieven die zijn georganiseerd om onze collega’s een hart onder de riem te steken. Denk o.a. aan het spandoek van VVV voor onze ingang, het saluut van politie, brandweer en ambulance. En ook de videoboodschappen van bekende Limburgers speciaal voor ons. Het is ontroerend om te zien wat dit met iedereen doet en zelf heb ik soms ook een traantje moeten wegpinken. In crisistijd is het heel belangrijk om af en toe bewust stil te staan bij het grotere plaatje. Je gaat zo op in de waan van de dag... Als communicatieteam zijn we daarom ook zelf actief aan de slag gegaan met het creëren van ‘hart-onder-de-riem-momenten’ voor collega’s. Een initiatief zoals het lied en videoclip van Lex Uiting als verrassing voor alle collega’s, maken mijn werk echt de moeite waard.”

Liset achter de schermen
Scroll voor meer informatie