Patiënt in wachtruimte

‘Balans vinden tussen werk en ontspannen is belangrijk’

Datum: 2 juni 2021

Ons ziekenhuis kent veel 'stille krachten'. Mensen die achter de schermen enorme bergen werk verzetten. Het zijn onmisbare schakels. Vandaag het verhaal van Anja Bos, teamleider en beleidsadviseur arbo.

 

“Het is misschien een cliché maar mensen die in de zorg werken zullen altijd blijven zorgen. Ik wil alle zorgverleners daarom meegeven om vooral ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Durf om hulp te vragen als dat even niet zo goed lukt. Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft. Het betekent dat je weigert op te geven.

 

 

Ik hoor dagelijks verhalen van collega’s die het gevoel hebben té veel tegelijkertijd te moeten doen, op hun werk én thuis. Collega’s zijn moe en dat is heel begrijpelijk. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden tussen werken en ontspannen. Helaas is daar geen standaard handleiding voor, de juiste balans is voor iedereen anders. Iets dat wél voor iedereen werkt is een beetje minder moeten en een beetje meer genieten.

 

 

Ik kom uit Tegelen, woon in Venray en ben moeder van een zoon van zevenentwintig. Ik heb een fijn sociaal netwerk van familie en vrienden. Tijdens de pieken van de coronacrisis heb ik altijd mijn hart kunnen luchten bij mensen in mijn omgeving. Er gebeurde zo veel ieder dag, alles was nieuw, er kamen veel vragen waar we het antwoord nog niet op hadden. Het was een grote uitdaging. Ik vond het heel bijzonder en motiverend om zo intensief met zoveel verschillende mensen samen te werken.

 

Op een gegeven moment snakte ik wel naar een moment van enige luwte, alleen kwam dat maar niet. Dat is het vervelende aan deze crisis. Er is nauwelijks ruimte voor een adempauze. Ik ben graag buiten en hou van lange wandelingen. In coronatijd ben ik steeds vaker wandelingen gaan plannen direct na het werk, zodat ik kon afschakelen in de natuur.

 

Ik werk nu ruim twintig jaar bij VieCuri, waarvan de laatste zeven jaar bevlogen in de functie van teamleider en beleidsadviseur arbo. Mijn team bestaat uit acht mensen: twee bedrijfsartsen, twee arbo adviseurs, secretariële en administratieve ondersteuning en een preventie medewerker ter voorkoming van verzuim.

 

 

Tijdens de coronaperiode hebben we nauw samengewerkt met andere disciplines in huis, samen werkgroepen gevormd om thema’s aan te pakken. Denk aan meer bewustwording rondom psychosociale en mentale belasting. Een super belangrijk thema!

 

In coronatijd lag het gemiddelde verzuimcijfer in de Nederlandse ziekenhuizen rond de 10%. Bij VieCuri was dit slechts 4 tot 5%. Ik denk dat dat komt omdat we bij VieCuri heel ‘dicht op onze medewerkers zitten’. Dat zorgt ervoor dat we klachten vaak al in de beginfase aanpakken. We kijken zoveel mogelijk naar wat wél nog kan, in plaats van naar wat niet kan.

 

 

Alles met zoveel mogelijk aandacht voor de menselijke maat. In mijn werk ben ik altijd op zoek naar een win-win situatie voor de organisatie én voor de medewerker. Dat is af en toe heel moeilijk. Het gaat om mensen die graag werken en helaas ziek worden. Toch vind ik meestal passende adviezen en oplossingen.

 

Een ander deel van mijn werk is het zorgen voor een zo prettig mogelijke werkomgeving. Ik werk nu bijvoorbeeld mee aan een plek waar collega’s buiten kunnen eten en actief kunnen bewegen. Echt ontspannen in de pauze is heel belangrijk. Een ander voorbeeld is de vernieuwing van de kolfkamers. Dat moeten geen weggestopte hokjes zijn maar fijne plekken.”

 

Portretfoto van Anja Bos
Scroll voor meer informatie