Patiënt in wachtruimte

Limburgs ziekenhuis VieCuri begint allergie-preventiepoli voor zuigelingen

Datum: 5 januari 2021 |  Kinderallergiecentrum

In het tijdschrift Allergie en Voeding verscheen een artikel over ons Kinderallergiecentrum.

VieCuri Medisch Centrum in Venlo is in september 2020 gestart met een allergiepreventiepoli voor zuigelingen. Het team – bestaande uit twee kinderartsen, vier verpleegkundigen, een projectleider en twee ondersteunende diëtisten – werkt op de preventiepoli niet alleen aan de bestrijding van allergische klachten, maar vooral aan het voorkomen ervan.

 

 

 Foto: baby krijgt huidpriktest

 

‘Wereldwijd is er een opkomst in het aantal allergieën bij jonge kinderen’, legt kinderarts Anneke van Boekholt uit. ‘Uit recent wetenschappelijk onderzoek is ook naar voren gekomen dat kinderen met een verhoogd risico op allergie mínder risico hebben een allergie voor pinda en ei te ontwikkelen als zij daaraan vroeg worden blootgesteld. De kans dat ze dan tolerant zijn en blijven voor deze voedingsmiddelen, is daardoor velen malen groter.’ ‘Zo’n 80 procent van de pinda-allergieën valt daarmee te voorkomen’, vult kinderdiëtist Irene Herpertz aan. ‘Decennialang was het advies in de Westerse wereld om juist pinda- en notenintroductie bij jonge kinderen uit te stellen tot soms zelfs drie à vier jaar, om niet allergisch te worden. Nu zegt de landelijke richtlijn dat het verstandig is om kinderen vóór de leeftijd van acht maanden te laten wennen aan ei en pinda. Dat is een grote kentering in aanpak.

 

Het volledige artikel leest u hier.

 

Het tijdschrift Allergie & Voeding is een blad uitgegeven door de Stichting Voedselallergie, de patiëntenvereniging voor voedselallergie en voedingsintolerantie.

 

De Stichting Voedselallergie is een patiëntenorganisatie voor mensen met voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid. Een zo goed mogelijk leven met voedselallergie is het doel van de stichting. Wilt u meer informatie lezen over de stichting? Klik dan hier.

Op deze afbeelding zie je een baby die een hapje eten met een lepel krijgt.
Scroll voor meer informatie