Patiënt in wachtruimte

Wies Pingen-Engels kan bijna alles weer eten en drinken: “Als je maar goed naar je lichaam luistert!”

Datum: 12 augustus 2021

In augustus 2020 krijgt Wies Pingen-Engels (69) uit Lomm last van heftige pijnen in haar bovenbuik, vooral ‘s middags en ’s avonds. Haar man moet ’s nachts de pijn wegmasseren, anders is het niet te doen. Na diverse onderzoeken luidt de conclusie: de pijn komt door maagzuur dat naar boven komt door een breuk in het middenrif. De oplossing: een relatief kleine ingreep waarbij het afsluitmechanisme tussen de slokdarm en de maag wordt hersteld. Nog geen maand na deze kijkoperatie is Wies weer zo goed als de oude.

 

Tot aan haar pensioen drie jaar geleden werkte Wies als kraamverzorgster. Ze is behoorlijk actief: wandelt dagelijks twee uur, bakt graag vlaaien en maakt regelmatig uitjes. Van ‘het zuur’ heeft ze, net als haar vader trouwens, altijd wel een beetje last gehad. Ze nam dan een Rennie, later ook andere pillen, en dan ging het weer. Maar die pijnaanvallen in augustus waren nieuw.

 

Diverse onderzoeken

Wies: “De huisarts schreef sterkere pillen voor, maar die hielpen niet echt, de pijn bleef. In december volgde een echo. Hieruit bleek dat ik galstenen had, maar dit kwam niet overeen met mijn klachten. Vanuit het ziekenhuis volgden in de maanden daarna verschillende onderzoeken: een kijkonderzoek van maag en slokdarm, een CT-scan van de buik en een PH-meting. De conclusie was helder: een breuk in mijn middenrif. Je schrikt daarvan als je het hoort, maar het is goed te behandelen.

 

Die PH-meting is een onderzoek naar de zuurgraad van de maag, met een apparaatje dat je een hele dag bij je draagt. Via je neus loopt er dan een slangetje naar je maag. Niet echt een pretje! Tot voor kort moest je hiervoor twee keer in 24 uur tijd naar Maastricht of Nijmegen. Tegenwoordig kan het gelukkig ook in Venlo, heel fijn. Je houdt strikt bij wat je eet en drinkt, wanneer en hoelang je rust en slaapt en wanneer je klachten hebt. Na een dag wordt het slangetje verwijderd en leest het apparaat de resultaten uit. Begin mei kreeg ik hiervan de uitslag via dr. Liedorp. Ik had in één dag vijf zuurbranden gehad, en dat kwam heel duidelijk door die breuk in het middenrif.

 

Een ingreep was nodig. Dr. Konsten, de chirurg, gaf medio mei aan dat de operatie vanwege corona best een tijdje op zich kon laten wachten. Daar had ik alle begrip voor. Ik was blij verrast toen ik kort daarna toch al een oproep kreeg voor de operatie. Op 1 juni ben ik geholpen, de dag erna mocht ik naar huis. Het herstel verliep voorspoedig, met grote dank aan de uitstekende zorg van VieCuri.

 

Ze hadden me geadviseerd om twee weken vloeibaar te eten en alles door de blender te doen, maar dat vond ik iets teveel gevraagd. Na drie dagen ben ik heel voorzichtig weer gewoon gaan eten. Als je maar goed naar je lichaam luistert! Overigens eet ik nu wel echt minder. En dat is weer fijn voor je lijn en conditie. Maar een lekker stukje vlaai gaat er nog best in!”

 

Wies Pingen-Engels

Op deze foto ziet u Wies Pingen-Engels.

-------------------

‘Een operatie kán de oplossing zijn bij maagzuur, maar er zijn meer opties’

Zo’n twintig tot dertig keer per jaar opereert chirurg Joop Konsten reflux-patiënten met een middenrifsbreuk. Hiervan is sprake als de opening tussen slokdarm en maag niet goed wordt afgesloten door een sluitspier, met als gevolg dat eten, drinken en zuren vanuit de maag teruglopen naar de slokdarm.

 

Joop Konsten, maag-darm-chirurg, benadrukt dat een ingreep voor een deel van de reflux-patiënten dé oplossing is, maar lang niet altijd: “Onze werkwijze is dat we eerst uitgebreid onderzoeken op welke wijze en hoe vaak de patiënt last heeft van zuurbranden. Collega Liedorp is daar vooral mee bezig. Samen met de patiënt bekijken we vervolgens wat de beste optie is. Soms lukt dat al met het aanpassen van het eet- en drinkpatroon of het stoppen met roken. Daarnaast kan er veel met medicatie. Daar moet je je dan wel langdurig aan kunnen houden. Het voordeel van de ingreep zoals we die ook bij mevrouw Pingen-Engels hebben uitgevoerd, is dat het probleem zelf wordt opgelost. Meestal dan, want 100% zekerheid kunnen we nooit geven. De ingreep is een kijkoperatie, waarbij we via kleine sneetjes, met behulp van 3D-technieken het afsluitmechanisme tussen maag en slokdarm versterken. Normaal gesproken mag de patiënt na een dag weer naar huis.

 

De wat complexere operaties doe ik samen met mijn collega Toine Bell uit het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Die samenwerking is fijn en functioneel. Voor ons als artsen, en vooral voor de patiënten in Noord- en Midden Limburg die zo in hun eigen ziekenhuis behandeld kunnen worden.”

 

Joop Konsten

Op deze foto ziet u maag-darm-chirurg Joop Konsten.

 

-------------------

Brandend maagzuur? Vier miljoen Nederlanders hebben er last van

“Sinds een jaar kan VieCuri de PH-meting zelf uitvoeren en daar zijn we erg blij mee,” vertelt maag-darm-lever-arts Paulien Liedorp. “Daarvóór moesten patiënten naar Maastricht of naar Nijmegen om het slangetje dat bij het meetapparaat hoort, via de neus in de maag te laten plaatsen. Vervolgens ging je naar huis, waar gedurende 24 uur van alles wordt geregistreerd en daarna moet de patiënt weer terug naar Maastricht of naar Nijmegen om het apparaat in te leveren en de sonde te laten verwijderen. Vervelend, omslachtig en belastend. Nu kan de hele behandeling bij VieCuri plaatsvinden.”

 

Ongeveer vier miljoen Nederlanders hebben maandelijks last van brandend maagzuur. Circa vijf procent van de Nederlanders heeft zelfs dagelijks last van zuurbranden, waarbij de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Bij deze refluxklachten proef je echt het zuur, maar kun je ook een beklemmend of branderig gevoel krijgen achter het borstbeen. Het zuur kan er tevens voor zorgen dat de onderkant van de slokdarm ontstoken raakt.

 

Op haar spreekuur bij VieCuri ziet Paulien Liedorp veel patiënten met reflux-klachten: ”Iedereen kan last van maagzuur krijgen, voor mensen met overgewicht geldt dit vaker omdat zij een hogere druk op de buik ervaren. Bij regelmatige klachten is verder onderzoek verstandig. De eerste stap daarin is een maagonderzoek of gastroscopie. Ook kan dus sinds kort bij VieCuri de 24-uurs PH-meting worden uitgevoerd. De PH is een maat voor de zuurgraad. We kijken dan heel precies hoe vaak en in welke situaties er maaginhoud terugvloeit. Dit hebben we ook bij mevrouw Pingen-Engels gedaan.

 

Paulien Liedorp

Op deze foto ziet u maag-darm-lever-arts Paulien Liedorp.                    

 

Wilt u het artikel liever als printversie lezen? Klik dan hier voor het HALLO Horst-artikel.          

Op deze foto ziet u patiënt Wies Pingen-Engels.
Scroll voor meer informatie