Patiënt in wachtruimte

Jos van Wanrooy fietst vijf maanden na schouderoperatie naar Santiago de Compostella

Datum: 10 augustus 2021

Eind 2018 maakte Jos van Wanrooy een ongelukkige val, waarbij zijn schouderkapsel afscheurde en hij peesletsel in de schouder opliep. Daarop werd hij bij VieCuri geopereerd volgens een unieke en innovatieve methode. Mede hierdoor kon de plaatsing van een prothese worden voorkomen en fietste Jos in augustus 2019 naar Santiago de Compostella.

 

Jos van Wanrooy (73) is een fietsliefhebber pur sang; al sinds hij jong was, maakt hij lange fietstochten in binnen- en buitenland. Dat hij in augustus 2019 op de pedalen zou stappen voor een tocht naar het Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostella, dat hield Jos echter lange tijd voor onmogelijk. In november 2018 maakte hij namelijk een flinke val. “Ik viel tijdens het klussen een volledige verdieping naar beneden”, vertelt Jos. “Ik ving de val op met mijn linkerarm. Het schouderkapsel scheurde af en ik liep behoorlijk peesletsel op. Ik kon mijn linkerarm niet meer opheffen. Dit bracht veel ongemak met zich mee. Richting aangeven of het stuur overnemen bij het autorijden was bijvoorbeeld lastig. Ook kon ik niet op mijn linkerschouder schouder liggen, wat niet prettig was bij het slapen.”

 

Voorspoedig herstel

Jos kon meteen na zijn val terecht bij VieCuri. Hij kreeg te horen dat het niet mogelijk was om het schouderkapsel te herstellen, maar dat met een innovatieve operatietechniek wel een nieuwe schouderkapsel op de kapotte pezen kon worden geplaatst. Deze operatie vond eind maart 2019 plaats. “Door deze vernieuwende techniek was een prothese-operatie, waaraan toch behoorlijk wat risico’s zitten, niet nodig. Voordeel was ook dat het om een kijkoperatie ging. De chirurg kan dan namelijk beter zien hoe de pees hersteld moet worden, waardoor de kans op letsel kleiner is. Ook is een kijkoperatie veel minder ingrijpend dan een normale operatie; je hebt immers een minder grote wond.”

 

Daarna startte het revalidatietraject. De eerste zes weken mocht Jos zijn arm niet gebruiken, daarna begon hij met fysiotherapie. “Dat heb ik een jaar gedaan, tot de start van de coronacrisis. Sindsdien doe ik dagelijks thuis oefeningen: iedere ochtend til ik een gewicht van één kilo zo’n vijftien keer boven mijn hoofd. Eigenlijk kon ik mijn schouder al na een paar maanden weer normaal gebruiken; het herstel verliep uitermate voorspoedig. Ik heb alleen nog wat krachtverlies, en dat zal ook wel zo blijven. Maar gelukkig kan ik mijn wielrenfiets van 7 kilo wel optillen, om deze op te hangen. Fijn is ook dat VieCuri het herstel intensief monitort: iedere drie maanden wordt een foto of een scan van mijn schouder gemaakt. Ook vul ik regelmatig een vragenlijst in, zodat VieCuri een goed beeld heeft van hoe het gaat.”

 

Fietstocht van 2600 kilometer

Dat het herstel van Jos uitermate voorspoedig verliep, bleek ook wel uit het feit dat hij al relatief snel weer op de fiets kon stappen. Sterker nog: op 28 augustus 2019 begon hij met enkele fietsvrienden aan een tocht van 2600 kilometer naar Santiago de Compostella. Hier kwamen ze op 1 oktober aan. “Dit was een geweldige ervaring: het waren zware en lange dagen, maar ik heb er enorm van genoten en geen moment last gehad van mijn schouder. We zijn dan ook al volop bezig met het plannen van nieuwe fietstochten; in september gaat de reis richting Toscane!”

 

Unieke zorg bij peesletsel in de schouder

Jos van Wanrooy was één van de eerste patiënten met peesletsel in de schouder die een unieke operatiemethode onderging. Hierbij werd aanvankelijk met een stukje kunsthuid een nieuw schouderkapsel gemaakt, inmiddels gebeurt dat met een peesblad uit het bovenbeen. “Wij zijn één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die deze innovatieve methode inzet. Deze methode is vooral geschikt voor jonge, actieve mensen met groot peesletsel, waarbij geen sprake is van slijtage aan het schoudergewricht”, zegt Okke Lambers Heerspink, orthopedisch chirurg bij VieCuri. “Het voordeel van deze aanpak is dat er sprake is van goede resultaten en een prothese-operatie kan worden uitgesteld of voorkomen. Inmiddels hebben we de operatie ruim twintig keer met succes uitgevoerd.” Naast de innovatieve operatietechniek heeft VieCuri ook de zorg voor patiënten met peesletsel in de schouder geoptimaliseerd. Zo krijgt een patiënt met peesletsel sinds kort bij de eerste afspraak meteen een echo van de schouder én de diagnose. Dit voorkomt extra ziekenhuisbezoeken voor aanvullend onderzoek en diagnostiek. Ook houdt VieCuri, van elke patiënt met peesletsel, bij wat de gevolgen zijn voor de lange termijn. Bovendien
is een interactieve behandelapp in ontwikkeling, waarmee de patiënt op persoonlijke wijze wordt begeleid en gemonitord tijdens zijn herstel.

 

Predicaat Topklinische Zorg voor gespecialiseerde schouderzorg

De innovatieve operatietechniek die VieCuri inzet bij patiënten met peesletsel in de schouder is, samen met de geoptimaliseerde patiëntenzorg, topklinisch bevonden door STZ (de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen). VieCuri is één van de STZ-ziekenhuizen in ons land. Dat betekent dat VieCuri, naast uitstekende basiszorg, ook complexe zorg en behandelingen aanbiedt waarvoor patiënten niet in ieder ziekenhuis terechtkunnen. Dat noemen we topklinische zorg. Om de zorg naar een hoger plan te tillen, voert VieCuri patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek uit en wordt telkens de verbinding gelegd tussen onderzoek en opleiding. De STZ-erkenning voor gespecialiseerde schouderzorg is de vijfde erkenning voor VieCuri.

 

Op deze foto ziet u meneer van Wanrooy op de fiets bij VieCuri Venlo.

Op deze foto ziet u meneer van Wanrooy met zijn fiets in Camino de Santiago.
Scroll voor meer informatie