Patiënt in wachtruimte

Coronapatiënten sneller naar huis dankzij thuismonitoring

Datum: 9 augustus 2021

Tijdens de derde golf konden coronapatiënten de laatste fase van hun herstel thuis doorlopen dankzij de inzet van thuismonitoring. Via een app op hun telefoon of tablet geven ze hun gezondheidstoestand drie keer per dag door aan de longverpleegkundige. Ze worden nauwgezet in de gaten gehouden door het ziekenhuis, maar kunnen in hun vertrouwde omgeving zijn.

 

Coronapatiënten die stabiel zijn maar wel nog zuurstof nodig hebben, konden tijdens de derde golf onder bepaalde voorwaarden eerder naar huis dankzij het thuismonitoringsysteem. Projectleider Marion van den Broek: “VieCuri is er in februari mee begonnen. Inmiddels zijn er al 22 mensen hierdoor eerder uit het ziekenhuis ontslagen. De winst is duidelijk: ze kunnen enkele dagen eerder naar huis en herstellen vaak beter in hun eigen omgeving. Tegelijk komt er ook eerder een bed vrij in het ziekenhuis voor nieuwe patiënten.”

 

“Thuis zelf dag indelen”

Eén van de patiënten is de 68- jarige Math Mennen uit Roggel. Hij testte maandag 19 april jongstleden positief. In de loop van de week verslechterde zijn situatie. Op vrijdag werd hij opgenomen in VieCuri met nog maar 56 procent zuurstof in het bloed. “Ik kwam op de IC terecht maar hoefde gelukkig niet in slaap te worden gebracht. In het ziekenhuis ging het langzaam maar zeker beter”, vertelt hij. Op 6 mei mocht meneer Mennen naar huis dankzij het thuismonitoringssyssteem: wat hem betreft een perfecte oplossing. “Op de afdeling kon ik op een gegeven moment al zelfstandig douchen. Natuurlijk wilde ik zo snel mogelijk naar huis, ook al had ik nog zuurstof nodig. Thuis ben ik meer op mijn gemak en kan ik mijn dag zelf indelen.”

 

“Super fijn”

Drie keer per dag meet meneer Mennen onder andere zijn hartslag, temperatuur en zuurstofgehalte met een saturatiemeter van het ziekenhuis. “Het werkt super fijn, ik doe het helemaal zelfstandig. De gegevens vul ik in de app in en worden in het ziekenhuis door de longverpleegkundige gecheckt. Wijken de waarden af, dan belt ze direct. Daarnaast heb ik een noodnummer van het ziekenhuis dat ik 24/7 kan bellen. Is mijn vraag niet dringend, dan stel ik die via de app.” Inmiddels wordt de zuurstof thuis afgebouwd. “Ik heb bij inspanning nog maar één liter nodig, het gaat steeds beter. De begeleiding van het ziekenhuis is heel goed bij het afbouwen.”

 

Zuurstof afbouwen

Ook longverpleegkundige Janine Hendrikx is tevreden met de werkwijze. “Samen installeren we de app en leg ik uit hoe het werkt. Ook krijgt de patiënt een saturatiemeter mee om thuis het zuurstofgehalte te meten. Als ik de ochtend na het ontslag bel, zeggen veel patiënten dat ze zo lekker hebben geslapen in hun eigen bed.” De longverpleegkundige volgt de gezondheidstoestand van de thuispatiënten nauwgezet. “Als ik aan de waarden merk dat het slechter gaat, bel ik direct. Bij twijfel overleg ik met de longarts of de patiënt toch naar het ziekenhuis moet voor extra controle.” Blijft een patiënt stabiel, dan wordt stap voor stap de zuurstof afgebouwd. “Dit is echt de toekomst, want thuis herstel je toch fijner.”

 

De thuismonitoring app is ontwikkeld door digitale partner Luscii.

Op deze foto ziet u meneer Mennen uit Roggel met zijn rollator en zuurstoftank.
Scroll voor meer informatie