Patiënt in wachtruimte

'Door meer stageplekken aan te bieden, hopen we meer verpleegkundigen aan VieCuri te binden'

Datum: 15 april 2021

Ons ziekenhuis kent veel 'stille krachten'. Mensen die achter de schermen enorme bergen werk verzetten. Het zijn onmisbare schakels. Vandaag het verhaal van Marja Huberts.

 

“In 1977 ben ik begonnen met werken bij VieCuri. Ik heb de opleiding tot algemeen verpleegkundige afgerond en ben daarna meteen doorgegaan naar de Intensive Care. Na 25 jaar op de IC heb ik nog een paar jaar op de Spoedeisende Hulp gewerkt. Vanwege fysieke klachten moest ik daar stoppen en in 2010 startte ik bij Het Leerhuis van VieCuri. In het begin moest ik wennen aan het loslaten van de hectiek maar inmiddels zit ik helemaal op mijn plek. Het Leerhuis verzorgt alles rondom opleidingen en cursussen voor medewerkers van VieCuri. Niet alleen voor medisch personeel; ook voor technische collega’s, collega’s in de schoonmaak en in het restaurant. Binnen Het Leerhuis heb ik samen met zeven andere collega’s de functie van adviseur L&D: learning and development Samen hebben we een adviserende en ondersteunende rol bij het leren en ontwikkelen van alle 3400 medewerkers van VieCuri.

 

In mijn functie werk ik veel met studenten. Vorig jaar heeft VieCuri de ambitie uitgesproken om het jaarlijkse aantal stageplekken voor verpleegkundigen te verhogen van 70 naar 250. We geloven dat dit haalbaar is door te werken met ‘leerkamers’. In een leerkamer zorgen drie studenten van verschillende opleidingen, niveaus en leerjaren voor in totaal zes patiënten. Een verpleegkundige van VieCuri stuurt de studenten aan en coacht waar nodig. Voorheen koppelden we één student aan één verpleegkundige die samen voor drie patiënten zorgden. Het plan voor de leerkamers lag er al en in de eerste coronagolf zijn we ermee gestart. We hadden op dat moment 100 stagiaires in huis. Hierdoor kreeg ander verpleegkundig personeel de ruimte om bijgeschoold te worden en te ondersteunen op afdelingen waar op dat moment extra mensen nodig waren. De eerste reacties op de leerkamers zijn zeer positief. Studenten geven aan sneller te leren met én van elkaar in groepen van drie.

Door meer stageplekken aan te bieden, hopen we meer verpleegkundigen aan VieCuri te binden. Er is nu al een tekort en over een paar jaar wordt dat tekort alleen maar groter. Dat moeten we zien te voorkomen door studenten te enthousiasmeren. Wat mij betreft is verpleegkunde het mooiste beroep dat er bestaat omdat je altijd bezig bent met het helpen van een ander. Op de IC gaat dat soms over leven en dood. Maar veel vaker gaat het over de kleine dingen die het leven bijzonder maken. Hoe mooi is het bijvoorbeeld als je iemand uit bed kunt tillen, in een rolstoel kunt zetten en voor het raam van het zonnetje kunt laten genieten? Verpleegkunde gaat over die extra stap zetten waardoor het leven van iemand die kwetsbaar is een beetje fijner, mooier of waardiger wordt.

 

Ik ben getrouwd en moeder van twee volwassen dochters. Vorig jaar kwamen de gevolgen van het coronavirus voor ons gezin heel dichtbij. Mijn man moest dringend worden geopereerd maar omdat de reguliere zorg stilstond, duurde het lang voordat de operatie kon plaatsvinden. Uiteindelijk is hij geopereerd en ook weer hersteld, maar het was heftig om de gevolgen van wat ik op de werkvloer zie gebeuren van zo dichtbij te ervaren. Ik begrijp heel goed dat mensen de corona-maatregelen zat zijn. Zelf ben ik er af en toe ook helemaal klaar mee. Toch moeten mensen beseffen dat wanneer ze gezellig bij elkaar op bezoek gaan, de ziekenhuizen weer volstromen. Mensen die dan reguliere zorg nodig hebben kunnen niet direct worden geholpen. Het tegengaan van het coronavirus is iets dat we samen moeten doen. Het klinkt inmiddels heel cliché maar we mogen het absoluut niet vergeten!”

 

Foto van Marja Huberts

Marja Huberts 'Achter de schermen'
Scroll voor meer informatie