Patiënt in wachtruimte

Wereld Alzheimer Dag

Datum: 21 september 2020

Samen Alzheimer draaglijk maken

Juist dit jaar is het van belang om stil te staan bij Wereld Alzheimerdag, 21 september. Bijzonder deze groep patiënten wordt extra geraakt door de coronamaatregelen. Zij leven namelijk vaak in hun eigen wereld. En daar waar anders een kleine lichamelijke aanraking voldoende is om contact met hen te maken, is dat nu door corona niet mogelijk. “Sta daarom eens letterlijk stil bij een Alzheimerpatiënt en maak bewust oogcontact,” zegt Hanneke van Herk, klinisch geriater VieCuri. “Dat helpt hen uit hun isolement.”

 

Symptomen

Het meest herkenbare kenmerk van de ziekte is dat Alzheimerpatiënten moeite hebben met het herinneren van recente gebeurtenissen. Naarmate de ziekte langer duurt, ontstaan er vaak ook andere  symptomen, zoals spraak-en taalproblemen, desoriëntatie, stemmingswisselingen, verlies van motivatie en initiatief, minder zelfzorg en gedragsproblemen. Uiteindelijk zonderen de patiënten zich af van hun naasten en trekken ze zich terug uit het dagelijkse leven. Hoe snel iemand achteruitgaat, verschilt van patiënt tot patiënt.

 

Valincidenten

“De intelligente lockdown had in het bijzonder consequenties voor Alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers,” vertelt Hanneke van Herk. “De dagbestedingen werden stopgezet en veel mantelzorgers kozen voor vrijwillige quarantaine vanwege de kwetsbare gezondheid van hun naasten. Maar minder prikkels, minder bewegen en meer verveling hebben al snel negatieve effecten voor deze patiënten. Hun conditie gaat hierdoor snel achteruit en het risico op bijvoorbeeld valincidenten neemt sterk toe.”

 

Meer begrip

Voor de mantelzorgers is het juist in de coronatijd lastig dat Alzheimerpatiënten snel dingen vergeten. “Ook de coronamaatregelen vergeten ze dus snel. Veel mantelzorgers vinden het daarom extra moeilijk om met hen naar buiten te gaan en bijvoorbeeld in de supermarkt enkele boodschappen te doen. Toch is het goed om dit te blijven doen en de patiënt op de coronamaatregelen te blijven wijzen. Door meer begrip te hebben voor de beperkingen die de ziekte oplevert, maken we de dementie voor de patiënt en de mantelzorger in ieder geval wat draagbaarder.”

 

Op deze foto ziet u een oude mevrouw met een rollator
Scroll voor meer informatie