Patiënt in wachtruimte

Onder begeleiding conditie verbeteren

Datum: 18 september 2020

Patiënt Etienne Cimmermans volgt hartrevalidatieprogramma:

 

Wie recent een hartinfarct, dotterbehandeling of hartoperatie heeft gehad, kan bij een van de verpleegkundig consulenten Hartrevalidatie onder meer advies krijgen over leefstijlveranderingen. Zij kunnen de patiënt eventueel doorverwijzen naar andere disciplines, zoals de fysiotherapeut, diëtist of psycholoog. Eind december onderging de 66-jarige Etienne Cimmermans een openhartoperatie. Hij werkt nu aan zijn conditie onder begeleiding van de VieCuri-fysiotherapeuten.

 

Vorig jaar heb ik een infectie met de streptokokkenbacterie opgelopen; deze bacterie heeft mijn hartkleppen beschadigd. De operatie om mijn hartkleppen te herstellen vond afgelopen december plaats. Het gaat nu naar omstandigheden goed met mij, ik mag niet klagen. Wel merk ik dat ik nog niet de oude ben wat betreft mijn conditie. Dat heeft tijd nodig. Door twee keer per week onder begeleiding te trainen, gaat het steeds beter.”

 

Doelen stellen

Etienne volgt in VieCuri een hartrevalidatieprogramma. “In het kader van dat programma werd mij concreet gevraagd wat ik wilde bereiken gedurende de zes weken van de revalidatie. Toen heb ik mezelf inderdaad een aantal doelen gesteld. Eén daarvan is dat ik na zes weken twee kilometer wil kunnen rennen. Ik heb altijd veel aan hardlopen gedaan en heb halve marathons gerend. Daarnaast vond ik het belangrijk dat de fysiotherapeuten me vertelden wat ik wel en niet kan en mag op het gebied van krachttraining en conditieopbouw.” Verpleegkundig consulent Hartrevalidatie Inge Laurijsen: “Wij kijken wat de patiënt wil verbeteren in zijn leven. De patiënt maakt zijn eigen keuzes en houdt daarmee zelf de regie, maar we kunnen wel bepaalde inzichten bieden, mensen motiveren om gezondere keuzeste maken.”

Samen trainen

Op maandag en donderdag traint Etienne samen met een aantal andere patiënten die het hartrevalidatieprogramma

volgen. “Het eerste halfuur trainen we individueel. De fysiotherapeuten vragen altijd wat ik die dag wil doen: trainen op de hometrainer, op de loopband of met gewichten. Het tweede halfuur van de training doen we oefeningen in groepsverband. We spelen volleybal en we hebben ook al gevoetbald, erg leuk om te doen.”

 

Voorlichting

Etienne is tevreden over het programma, dat hij heel gevarieerd noemt. “We zijn in het kader van het hartrevalidatieprogramma ook naar diverse voorlichtingsmiddagen gegaan, waar een diëtist, een cardioloog, een fysiotherapeut en een psycholoog voorlichting gaven. Ik kan wel zeggen dat we meer dan voldoende informatie kregen. Je wordt er altijd beter van!”

 

Dit artikel is geschreven voor de invoering van de coronamaatregelen. Het trainingsprogramma kan

er door de coronamaatregelen anders uit zien dan beschreven in dit artikel.

Op deze foto ziet u mensen badmintonnen tijdens een revalidatieproces
Scroll voor meer informatie