Patiënt in wachtruimte

VieCuri helpt AI te ontwikkelen voor betere selectie en behandeling longschade COVID-19

Datum: 16 oktober 2020

De vakgroep Radiologie – Nucleaire Geneeskunde van VieCuri doet mee in het consortium ICOVAI om aangetast longweefsel door COVID-19 beter te kunnen analyseren. In dit consortium nemen 25 partners deel. Gezamenlijk willen zij Artificial Intelligence (AI) ontwikkelen. Die kan vervolgens de radioloog helpen bij de beoordeling. Zo kan hij met meer zekerheid de diagnose stellen. Aanvullend kan dan ook de juiste behandelingskeuze worden bepaald voor COVID-19 patiënten. Nu wordt deze analyse nog uitsluitend gedaan door de radioloog.

 

Op CT-scans van de longen is de schade door COVID-19 goed te zien. De gegevens van de patiënten van de partners worden anoniem verzameld. Door deze CT-scans met elkaar te vergelijken wordt een gestandaardiseerde AI-tool ontwikkeld. Enige haast is hierbij uiteraard geboden. Carsten Arnoldussen, interventie-radioloog:  “We moeten nog een aantal stappen doorlopen. We hopen aan het einde van dit jaar meer bekend te kunnen maken. Dan kan de applicatie nog een bijdrage leveren aan een eenduidige behandelkeuze van COVID-19 patiënten. De applicatie analyseert de CT-scans van de longen en geeft een indicatie hoeveel longweefsel is aangetast door COVID-19. Gelukkig kan de AI die nu wordt ontwikkeld ook wellicht in de toekomst voor andere beoordelingen worden gebruikt.”

Doorsnede van de longen op een röntgenfoto
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer